Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаДачаСадівник із Хмельницької області створив 6 нових сортів калини, два з яких...

Садівник із Хмельницької області створив 6 нових сортів калини, два з яких – унікальні.

Этот материал также доступен на русском языке
З кожним роком у Європі спостерігається активніший попит на ягоди калини та бузини та продукти їх переробки, тому все більше українських фермерів висаджують плантації з цими культурами. Відповідно такий інтерес спонукає вітчизняних селекціонерів створювати нові сорти: високоврожайні, великоплідні та максимально придатні для переробки.

Так, садівник-селекціонер із Кам’янця-Подільського Хмельницької області В’ячеслав Францишко вже вніс до Державного реєстру сортів рослин України 6 сортів калини, 2 з яких найбільш великоплідні у світі.

Окрім практичного садівництва, В’ячеслав Францишко активно працює із селекцією рослин. До Державного реєстру сортів рослин України вже внесено 13 сортів, створених селекціонером: 6 сортів калини, 3 сорти обліпихи, 1 сорт хурми та 3 сорти береки лікарської.

Окрім цього, продовжується робота ще над 40 незареєстрованими сортами різних культур.

«В Україні фермери почали більш масово вирощувати калину та бузину, бо на ці ягоди спостерігається великий попит у Європі. Калину, наприклад, висаджують для переробки, у тому числі і мої 2 сорти Аню та Уляну. До речі, в Академії аграрних наук України спеціальний відділ уже розробив кілька рецептів для їхньої переробки», – розповідає В’ячеслав Францишко.

Також селекціонер активно працює над селекцією береки лікарської – маловідомої та нерозповсюдженої культури, яка раніше росла на нашій землі тисячі років.

«У радянські часи її знищили через надзвичайно високий попит на її надміцну деревину, яку використовували для виготовлення пропелерів до літаків. Її плоди цілющі та смачні, нагадують хурму та сушений абрикос», – каже В’ячеслав Францишко.

Читайте також: Від яких хвороб допоможе позбутися калина.

Джерело: jagodnik

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні