П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовини14 грудня – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

14 грудня – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Этот материал также доступен на русском языке
14 грудня – 348-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 17 днів. Сьогодні в Україні відзначають День ліквідатора.

Це пам’ятна дата України. Друга назва свята – «День ліквідатора». Відзначається щорічно, 14 грудня. Не є неробочим днем.

Чому не 26 квітня у Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф?

У багатьох можуть виникнути сумніви, навіщо потрібне це свято, якщо є 26 квітня — Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф, і чому саме 14 грудня обрано для вшанування учасників ліквідації.

Справа в тому, що 30 листопада 1986 р. було закінчено будівництво саркофагу над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, а 14 грудня в газеті «Правда» надруковано повідомлення про те, що держкомісією було прийнято в експлуатацію комплекс захисних споруд.

Ті, хто вважають 14 грудня своїм святом, давно називають цей день Днем ліквідатора. Ще 1986 р. учасники ліквідації зібралися разом, щоб відзначити свою першу перемогу.

У 1994 р. громадські організації чорнобильців України звернулися з листом до керівників держави, в якому запропонували заснувати у календарі день учасників ліквідації чорнобильської катастрофи. Тоді офіційного рішення не було ухвалено, але ліквідатори самостійно почали відзначати цю дату.

Святкування було офіційно дозволене, від різних силових структур виділялася почесна варта, покладалися вінки від керівників держави, іноземних посольств та громадських організацій, але відсутнє визнання цього дня на державному рівні.

Лише за 20 років було підписано Указ про встановлення Дня вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС.

Надання державного статусу Дню ліквідатора ще раз нагадує суспільству проблеми ліквідаторів-чорнобильців, найважливіша з яких, недостатній для нормального життя розмір пенсії. Безпосередньо з цією проблемою пов’язана й інша проблема статусу ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Лише перші 5 тисяч із тих, хто ліквідував аварію, офіційно стали називатися ліквідаторами, отримавши відповідні посвідчення, а з 1992 р. решті всіх видавали «кірочки» постраждалих від чорнобильської катастрофи.

Що сталося в Україні та світі 14 грудня

  • 1819 рік – Алабама стає 22-м штатом у США;
  • 1900 рік – у Берліні під час засідання Фізичного товариства фізик Макс Планк викладає свою квантову теорію;
  • 1901 рік – у Лондоні проходить перший турнір з настільного тенісу;
  • 1903 – у Північній Кароліні брати-винахідники Райт роблять першу спробу піднятися в повітря на сконструйованому ними літаку, але конструкція впала ще на зльоті;
  • 1911 рік – Південний полюс вперше підкорений людиною під час експедиції Руаля Амудсена;
  • 1918 рік – після взяття Києва військами Директорії зрікається влади гетман Павло Скоропадський, що стало припиненням існування Української держави;
  • 1939 рік – через напад на Фінляндію СРСР виключили з Ліги Націй;
  • 1949 рік – Єрусалим стає столицею Ізраїлю;
  • 1960 рік – у Парижі підписали Конвенцію про заснування Організації економічного співробітництва та розвитку;
  • 1962 рік – американська міжпланетна станція “Марінер-2” першою долітає до Венери;
  • 1996 рік – пісня гурту “No Doubt” “Don’t Speak” очолює американський хіт-парад цілих 11 тижнів;
  • 2004 рік – у Франції відкрито найбільший міст-віадук Мійо;
  • 2009 рік – у Стокгольмі запустили в експлуатацію першу у світі мобільну мережу на базі технології Long Term Evolution.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні