Субота, 4 Лютого, 2023
ГоловнаДомашня енциклопедіяЯк треба харчуватися, коли холодно?

Як треба харчуватися, коли холодно?

Этот материал также доступен на русском языке
У холодну пору важливо не тільки тепло одягатися і обігрівати своє житло, але й правильно харчуватися.

Як це робити взимку, радить нутриціолог (фахівець, який займається наукою про їжу) та консультант з харчування Наталія Ходєєва.

БІЛКИ. Поряд з м’ясом і рибою, яйцями та молочними продуктами потрібно не забувати про рослинні білки – горіхи, бобові, насіння. Обов’язково у раціоні має бути чергування. Головне, не переїдати – велика кількість білка шкодить ниркам і порушує секрецію інсуліну.

ЗЛАКИ. Дають багато енергії, а значить і тепла, тому вони обов’язково мають бути у вашому раціоні взимку. Також пам’ятайте, що надто оброблені каші (наприклад, пластівці з додаванням цукру або фруктів) швидко засвоюються і не можуть надовго втамовувати голод.

ОВОЧІ. У зимовий період треба по можливості вживати свіжі капусту, моркву, буряк, гарбуз, а також запастися консервованими або замороженими овочами. Однак усі консервовані продукти містять підвищену кількість солі. Тому їх вживання має бути помірним, а у поєднанні з ними не слід їсти ковбаси, сири та інші насичені сіллю продукти.

ЖИРИ. Муситье бути чергування рослинних і тваринних жирів – наприклад, пару столових ложок рослинної олії, 10-15 грамів вершкового масла і трохи горіхів або насіння протягом одного дня.

СУПИ. Не забувайте їсти густі суп, борщ та інші перші страви, навіть просто бульйони: вони зігрівають тіло і покращують процес травлення, насичують організм усіма потрібними речовинами.

КОНСЕРВИ. Доступні, добре зберігаються, але в них містяться шкідливі елементи, тому консерви потрібно вживати дозовано і в поєднанні з овочами або крупами, де є клітковина, яка допомагає виводити все шкідливе з організму.

Господині на замітку

  •  Цілий лимон довше збереже свою свіжість, якщо його покласти у банку з холодною водою.
  •  Щоб банка з томатом не запліснявіла, після відкриття налийте поверх томату трохи рослинної олії – і плісняви не буде.
  •  Щоб яблука при випіканні шарлотки не пускали багато соку, обваляйте їх у борошні.
  •  При приготуванні киселю розведений крохмаль слід лити не в середину каструлі, а ближче до стінок.
  •  Відбити м’ясо без бризок можна, якщо його покласти на кілька хвилин у морозилку. А потім загорнути у харчову плівку і відбити.
  •  Для того щоб спагеті та макарони при варінні не злипалися, потрібно у воду (2,5 літра) додати три столові ложки лимонного соку або одну столову ложку оцту.
  •  Щоб яєчні білки не темніли, їх не слід збивати в алюмінієвому посуді, інакше вони набудуть сірого кольору.
  •  Запечені в духовці курячі грудки будуть соковитішими, якщо перед приготуванням їх змастити кетчупом і сметаною, взятими у рівній кількості (сметану можна замінити майонезом, а кетчуп – аджикою).
  •  Якщо після варіння буряк втратив свій колір, покладіть його в холодильник, колір частково відновиться. Додайте трохи цукру у воду, в якій вариться овоч, це покращить його смак.
  •  Щоб квасоля була смачнішою, злийте воду, в якій вона вариться, відразу після закипання. Потім залийте квасолю гарячою водою і варіть до готовності.
  •  Для приготування вінегрету кожен овоч наріжте в окрему посудину, додайте трохи рослинної олії і перемішайте. І лише потім пересипте у загальну миску і змішайте з іншими овочами. Тоді овочі не забарвляться буряковим соком.
  •  Не виливайте олію з-під рибної консерви. Змішайте її з рослинною і обсмажте у ній трохи часнику. Такий варіант можна використовувати як заправку для салатів або подати з вареною картоплею, рисом та макаронами.

 Якщо для випічки необхідне вершкове масло, а у вас його немає, використовуйте рослинну олію:

  • 5 грамів вершкового дорівнює 3/4 чайної ложки олії;
  • 10 грамів вершкового дорівнює 1,5 чайної ложки олії;
  • 15 грамів вершкового дорівнює 2,5 чайної ложки олії;
  • 150 грамів вершкового дорівнює половині склянки олії;
  • 170 грамів вершкового дорівнює половині склянки;
  • 200 грамів вершкового дорівнює 3/4 склянки; 
  • 450 грамів вершкового дорівнює 1,5 склянки олії.

Нове на сайті