Середа, 1 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 4 листопада - День залізничника в Україні

Цей день в історії: 4 листопада – День залізничника в Україні

Этот материал также доступен на русском языке
4 листопада у світі відзначають День Тутанхамона, День дорожнього регулятора, День здорового глузду. В Україні цього дня святкують День залізничника.

День залізничника: історія свята

В Україні день залізничника відзначається щороку – 4 листопада. Саме 4 листопада 1861 року з Відня через Перемишль до залізничного вокзалу Львова прибув перший потяг “Ярослав” на територію сучасної України. Він курсував між Віднем та Львовом, перетинаючи міста Краків та Перемишль. Це свято вважається початком сучасної історії залізниць в Україні.

Головним органом управління залізничним транспортом в Україні є Укрзалізниця. Варто зазначити, що завдяки “Укрзалізниці” з початку війни змогли евакуюватися на захід України та до сусідніх країн кілька мільйонів українців.

До 2002 року включно День залізничника як професійне свято в Україні було закріплено Указом Президента № 257/93-рп від 15 липня 1993 року, і відзначався у першу неділю серпня (2022 року це – 7 серпня).

Що сталося в Україні та світі 4 листопада?

  • 1844 – у Львові утворена Академія технічна (від 1920 – Львівська політехніка).
  • 1848 – Відкрите перше у світі метро. Ідею побудувати підземну залізницю для швидкого транспортування городян з одного кінця Лондона до іншого подав адвокат із Сіті Чарльз Пірсон. Перша лінія метро протяжністю 6 кілометрів пов’язувала лондонські вокзали Піддінгтон та Фаррінгдон і називалася “Metropolitan Railway”, тобто “Столична залізниця”. Скорочення цієї довгої назви до п’яти букв і породило всім нам знайоме “метро”.
  • 1861 – на Залізничний вокзал у Львові прибув перший на території сучасної України поїзд із Відня; цей день вважається початком історії залізниць України.
  • 1879 – Джейдс Рітті запатентував перший касовий апарат.
  • 1922 — у Королівстві Єгипту знайдено гробницю Тутанхамона.
  • 1950 – у Римі держави-члени Ради Європи підписали Конвенцію про захист прав людини та основних свобод.
  • 1970 – пасажирський авіалайнер “Конкорд” під час випробувань удвічі перевищив швидкість звуку.
  • 1984 – заснування компанії “Dell”.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні