П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 25 жовтня - Європейський день юстиції та Всесвітній...

Цей день в історії: 25 жовтня – Європейський день юстиції та Всесвітній день макаронів

Этот материал также доступен на русском языке
25 жовтня – 298-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 67 днів. Сьогодні у світі відзначають Європейський день юстиції, Всесвітній день опери, Всесвітній день макаронів, День автомобіліста, День панк-культури, Міжнародний день боротьби жінок за мир.

Європейський день юстиції

Це свято відзначається щороку 25 жовтня. Воно покликане наблизити правосуддя до громадян, інформувати про їхні права та допомогти роботі Ради Європи та Європейської Комісії в галузі правосуддя, в інформаційних цілях моделюючи судові процедури та процеси. Це свято громадян Європи, студентів та людей, які працюють у сфері правосуддя.

Всесвітній день макаронів

Всесвітній день макаронів (World Pasta Day) – відносно молоде свято. Воно було вигадане у 1995 році. Це сталося на конгресі виробників пасти, тобто макаронів, який природно проводився в Італії. Учасники конгресу вирішили, що свято відзначатимуть 25 жовтня, а називатиметься він World Pasta Day.

За задумом ініціаторів, свято має пропагувати макарони у всьому світі. При цьому пропонується наголошувати на культурно-історичному аспекті макаронів. Їх, до речі, налічується понад 600 видів макаронів, та їх назви описують їхню форму. Сама назва «спагетті» була придумана в 1842 році, за їхню схожість зі шпагатом (тонка мотузочка). Але назва «макарони» ще давніша, вона відома з ХIII століття.

Міжнародний день опери

Це свято виникло з ініціативи провідних міжнародних оперних союзів: OPERA America, Opera Europa та Ópera Latinoamérica. 25 жовтня було обрано Днем Опери не випадково: саме цього дня народилися великі композитори Жорж Бізе та Йоганн Штраус.

Які події відбулися в Україні та світі 25 жовтня

  • 1586 – Шотландська королева Марія Стюарт засуджена до смерті.
  • 1762 – Катерина II наказала заселити малообжиті райони Російської імперії та Гетьманщини іноземцями.
  • 1929 – Курс проданих напередодні на Нью-Йоркській біржі 13 млн акцій впав на 90%, що викликало паніку в Нью-Йорку та інших містах світу. Цей день увійшов в історію як “чорна п’ятниця” і став початком економічної кризи, яка охопила розвинуті західні держави.
  • 1962 – Карибська криза: посол США в ООН на засіданні Ради безпеки продемонстрував фотографії радянських ракет на Кубі. Микита Хрущов погодився вивести з Куби радянські ракети, якщо Америка відмовиться від її захоплення.
  • 1978 – Американський президент Рональд Рейган підписав законопроект про виділення коштів на виробництво нейтронної бомби.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні