П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниУкраїнці масово отримують листи зі шкідливим ПЗ, яке краде паролі та файли

Українці масово отримують листи зі шкідливим ПЗ, яке краде паролі та файли

Этот материал также доступен на русском языке
При відкритті архіву та запуску EXE-файлу комп'ютер буде вражений шкідливою програмою.

Українці масово стали отримувати електронні листи нібито від Міністерства освіти і науки зі шкідливою програмою, яка краде паролі та файли. Про це йдеться у повідомленні Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації у Telegram.

Так, повідомляється, що на електронні адреси громадян України та організацій надходять листи із темою “Нова програма для запису в журнал”. Текст цих листів містить нібито повідомлення від МОН про “електронні навчальні журнали”, а також посилання на “програму” та пароль на архів.

При відкритті архіву та запуску EXE-файлу комп’ютер буде вражений шкідливою програмою, яка, за сукупністю ознак (попри деякі відмінності), класифікована як MarsStealer.

“Це шкідлива програма-стилер, основним функціоналом якої є збір інформації про комп’ютер, викрадення аутентифікаційних даних з інтернет-браузерів, плагінів крипто-гаманців, програм багатофакторної аутентифікації, викрадення файлів, а також завантаження та запуск виконуваних файлів та виготовлення”, – йдеться в повідомленні.

Щоб уникнути небезпеки, слід уважно вивчати отримані електронні листи, а у разі підозри не відкривати їх. Перестаньте відкривати PDF-файли, прикріплені до електронних листів, якщо ви не впевнені, звідки вони виходять і хто їх надсилає.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні