Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЧи правильно ви зберігаєте крупи та борошно?

Чи правильно ви зберігаєте крупи та борошно?

Этот материал также доступен на русском языке
У воєнний час багато людей роблять запаси продуктів, насамперед круп та борошна. Що робити, щоб продукти не зіпсувалися?

Температурний режим, рівень вологості, обрана ємність для сипких продуктів – це має значення. Адже найчастіше саме неправильне зберігання призводить до псування продовольства. А зіпсовані продукти не тільки втрачають смакові якості, але й стають небезпечними для здоров’я.

1. Не потрібно зберігати крупи на світлі (від ультрафіолету руйнуються деякі вітаміни та мікроелементи).

2. Для зберігання краще використовувати герметичний посуд (наприклад, банки), але не тонкі поліетиленові пакети, які легко прогризаються шкідниками.

3. Періодично перевіряйте крупи: вони не мусять мати стороннього, невластивого крупі, запаху (затхлого, пліснявого, гнильного) і стороннього присмаку (кислого, прогорклого).

4. Якщо ви помітили зміни, але вони незначні, використовуйте такі запаси насамперед.

5. Зберігайте крупи на нижніх полицях, бо на верхніх температурах повітря вища.

6. Крупа з пропареного зерна пліснявіє швидше, ніж з непропареного.

7. Якщо у вас дуже великі запаси і ви переживаєте, що вони зіпсуються, ви можете прогріти крупу, чи то просо, пшоно, гречка, рис або інша. Для цього розподіліть крупу тонким шаром по деку і відправте в духовку на 2-5 хвилин при температурі приблизно 80 градусів. Така обробка знищить невидимі оку личинки так званих шкідників хлібних запасів, якщо вони є. Виняток становить борошно. Воно містить клейковину, яка має білкову структуру. При температурі вище 50 градусів білок згортається, і клейковина тіста з такого борошна буде нееластичною, випічка вийде непишною.

8. Відправляючи крупи на зберігання, переконайтеся, що у шафі не живуть шкідники інших круп або сухофруктів. Останні можуть бути заражені сухофруктовою вогнівкою або іншими метеликами-шкідниками, тому сухофрукти також слід зберігати у закритому посуді.

9. Намагайтеся зберігати зерно за однакової температури. Наприклад, якщо ви перемістите банку з холоду у тепло, то в ній може утворитися конденсат, а вологе середовище сприятливе для утворення мікроорганізмів, які також призведуть до псування продуктів.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні