П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниНе дають пенсію. Допоможіть розібратися

Не дають пенсію. Допоможіть розібратися

Этот материал также доступен на русском языке
Пенсія за віком в Україні цього року може бути призначена особам, які досягли 60 років і мають не менше 29 років стажу.

«Першого січня мені виповнилося 60 років. Настав час оформляти пенсію. У мене 33 роки стажу, але в Пенсійному фонді нарахували спочатку 27 років, а потім 26 з половиною. Зрештою, не хочуть оформити навіть соціальну пенсію, а працювати вже немає сил. Допоможіть розібратися.

Раїса Трофим, м. Одеса»

Пенсія за віком в Україні цього року може бути призначена особам, які досягли 60 років і мають не менше 29 років стажу. Це стосується і жінок, і чоловіків, що прописано в редакції статті 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Минулого року вимагали 28 років. Наступного року вимагатимуть 30 років і так далі.

Ми не знаємо, що саме не так з вашими документами про стаж, які періоди не зараховані і чому. В даному разі вам потрібно в місцевому Пенсійному фонді отримати письмову відмову у призначенні пенсії і звернутися із заявою до обласного Пенсійного фонду, щоб спробувати її оскаржити або хоча б зрозуміти, що саме не так.

Якщо ж довести наявність хоча б 29 років стажу не вдасться, то пенсію у вашому разі за новими правилами зможуть призначити лише при досягненні 63 років. А ось соціальна пенсія може бути призначена не раніше ніж у 65 років – вас це торкнутися не мусить.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні