Вівторок, 21 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯких вітамінів не вистачає організму, якщо хочеться солодкого?

Яких вітамінів не вистачає організму, якщо хочеться солодкого?

Этот материал также доступен на русском языке
Нестача вітамінів може виявляти себе несподіваними способами. Зазвичай про дефіцит корисних мікроелементів та поживних речовин говорять, якщо починаються зміни у зовнішності або знижується імунітет.

Однак за відсутності належної кількості корисних мікроелементів може з’явитися потяг до солодкого. Чого ж організму не вистачає, якщо рука сама тягнеться за булочкою чи шоколадкою?

Яких вітамінів не вистачає, коли шаруються нігті?

Тяга до солодкого може виникати при дефіциті магнію, заліза, міді, цинку, кальцію, сірки, фосфору, хрому, ванадію. Крім того, при недостатньому споживанні білкової їжі відбувається дефіцит тирозину, який потрібний для синтезу дофаміну. Дефіцит ще однієї амінокислоти – триптофану – також провокує бажання поїсти солодкого.

Особливо непокоїть ця проблема людей з порушеним режимом харчування, які дотримуються суворих і незбалансованих дієт.

При потягу до солодощів – зверніться до лікаря. Потрібно здати аналізи для виключення діабету та визначення рівня толерантності до глюкози. Крім того, проводиться біохімічний аналіз крові, аналізи на вітаміни та мікроелементи.

Про проблеми говорить лікар-терапевт клініко-діагностичного центру «Медінцентр» (філія ГоловУпДК при МЗС Росії) Ірина Голубкова :

Еклер сниться ночами. Що робити із залежністю від солодкого?

За відсутності проблем зі здоров’ям рекомендується налагодити режим харчування – не пропускати сніданок, обід та вечерю, стежити за розмірами порцій та збалансованістю раціону.

Для підтримки емоційного стану при зниженні кількості споживаного цукру зверніть увагу на настрій. Необхідно сприяти виробленню серотоніну – займатися спортом, танцювати, гуляти на свіжому повітрі, достатньо часу приділяти відпочинку та сну. Нерідко потяг до солодкого виникає при стресах — цукор у такому разі краще замінити активністю, яка приносить задоволення.

Можна спробувати «обдурити» організм, замінивши продукти, що містять вміст цукру, більш корисними. Наприклад, ввести в раціон брокколі – овоч містить хром, який дозволяє “тримати” рівень цукру в крові. Бобові, зокрема квасоля, багаті магнієм та міддю. При імпульсивному бажанні перекусити солодким – тримайте під рукою овочі: хрусткі селери, руколу, моркву, огірки.

Налагодити стосунки з солодкою їжею допоможе прийом кефіру, що нормалізує мікрофлору та насичує корисними бактеріями, а також збільшення кількості вживаної білкової їжі. Посприяють відмові від солодкого багата залізом та міддю їжа рослинного та тваринного походження: шпинат, зелені овочі, рис, гречка, сочевиця; гарбузове насіння, креветки, яєчні жовтки, нут. Індичка та часник містять сірку, що входить до складу інсуліну; риба, субпродукти, перловка, гречка, пшениця, редис – допоможуть зменшити залежність від цукру завдяки вмісту хрому та ванадія.

Самолікування неприпустиме, нагадують лікарі. Є протипоказання, потрібно проконсультуватися з фахівцем.

За матеріалами АіФ

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні