Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк уповільнити старіння: що таке синдром старечої астенії і як з ним...

Як уповільнити старіння: що таке синдром старечої астенії і як з ним боротися?

Этот материал также доступен на русском языке
З віком всі системи нашого організму починають працювати менш злагоджено та активно. Нормою вважається, якщо цей процес поступовий.

Але якщо ще вчора бадьора і енергійна людина пенсійного віку на очах перетворюється на глибокого старика, який втратив інтерес до життя, це може бути проявом синдрому старечої астенії. З чим пов’язаний розвиток цього синдрому і як можна його сповільнити, пояснила терапевтка вищої категорії дніпровської міськлікарні № 9 Сніжана Ляшук.

У кого може розвинутися патологія?

Синдром старечої астенії – це стан, зумовлений віковими змінами організму, які в першу чергу зачіпають кістково-м’язову, травну, ендокринну, імунну та нервову системи. Основними симптомами синдрому вважаються загальна слабкість, зниження рухової активності та м’язової сили, погіршення слуху та зору, незапланована втрата ваги (більше 4-5 килограмів на рік без дієт).

Стареча астенія зазвичай розвивається у людей, які переступили 65-річний рубіж. При цьому що старша людина, то вищий ризик виникнення синдрому і важчі його симптоми. Жінки страждають від вікових змін частіше за чоловіків.

Чому прискорюється старіння організму?

Крім віку та статі, сприятливими факторами для розвитку старечої астенії є низький рівень доходу, самотність і брак спілкування, важкі соціально-побутові умови.

Також розвиток синдрому часто обумовлений гормональними віковими змінами, уповільненням метаболізму, наявністю одного або кількох хронічних захворювань – цукрового діабету, артриту, гіпертонії, серцевої або дихальної недостатності, неврологічних патологій.

Крім того, виникнення старечої астенії значно прискорюють нестача фізичної активності та сидячий спосіб життя, незбалансований раціон (літні люди часто харчуються одноманітно, і організм недоотримує необхідні речовини), хронічний стрес, депресія. Здатні відіграти негативну роль і побічні ефекти деяких препаратів, які людина змушена вживати системно. Зокрема, ліки можуть спричинити апатію, загальмованість, порушення координації рухів, втрату апетиту.

Як проявляється недуга?

Крім перелічених вище симптомів синдрому, до його проявів відносяться повільність, підвищена стомлюваність, порушення сну, зміна ходи, безпричинна тривожність і занепокоєння, погіршення пам’яті й уважності, втрата колишніх життєвих інтересів.

Симптоматика залежить від стадії астенічного синдрому. На початковому етапі його прояви мінімальні і можуть майже виходити за межі звичайних вікових змін. Але в результаті прогресування патології людина дедалі більше потребує допомоги оточуючих, оскільки вона вже не в змозі самостійно справлятися з повсякденними справами. Хворий може страждати від частих падінь через порушення почуття рівноваги, провалів у пам’яті, нетримання сечі.

На останній стадії синдрому старечої астенії людина практично не встає з ліжка і потребує постійного догляду та контролю.

Допоможуть спілкування, вітаміни і зарядка

Специфічного лікування старечої астенії не існує, але на ранніх стадіях вона піддається корекції та профілактиці. Детальні рекомендації у кожному індивідуальному випадку має надати сімейний лікар або геріатр. Насамперед слід пролікувати хронічні захворювання, що прискорюють старіння організму, і стабілізувати самопочуття літньої людини. Також фахівець може призначити вживання знеболювальних та заспокійливих засобів, вітамінів, препаратів для нормалізації сну і травлення, покращення пам’яті тощо.

Як підтримуючі та профілактичні заходи рекомендуються:

  •  посильне, але регулярне фізичне навантаження (зарядка, прогулянки, скандинавська ходьба, їзда на велосипеді, лікувальна фізкультура);
  •  різноманітна розумова активність (читання, розгадування кросвордів, вивчення іноземної мови, освоєння комп’ютера або смартфона);
  •  підтримка або поновлення соціальних зв’язків (спілкування з родичами, друзями, колегами, спільні прогулянки, походи до театру, на виставку);
  •  регулярне проходження медогляду, що включає базові аналізи та обстеження.

Не забувайте про дієту

Важливим фактором попередження та корекції старечої астенії є збалансований раціон, складений з урахуванням профілактики атеросклерозу, авітамінозу, цукрового діабету, гіпертонії, запорів. Рекомендується збільшити споживання клітковини та «складних» вуглеводів (овочі, фрукти, сухофрукти, бобові, висівки, цільнозерновий хліб, каші, макарони з твердих сортів пшениці), білка (м’ясо нежирних сортів, яйця, риба, твердий сир, сир ) і рослинних олій.

Також відіграє роль спосіб приготування страв: замість смаження віддавайте перевагу відварюванню, запіканню і тушкуванню.

Ірина Лебединець

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні