П’ятниця, 10 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 10 лютого – Всесвітній день зернобобових

Цей день в історії: 10 лютого – Всесвітній день зернобобових

Этот материал также доступен на русском языке
10 лютого – 41-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 324 дні. Цього дня у світі відзначаються День народження праски, День розглядання облич, Всесвітній день зернобобових культур.

Всесвітній день зернобобових: історія свята

За рішенням ООН сьогодні відзначається Всесвітній день зернобобових (World Pulses Day). Його встановлено резолюцією Генеральної Асамблеї ООН у грудні 2018 року з ініціативи уряду Республіки Буркіна-Фасо.

В офіційному зверненні представників африканської республіки в ООН наголошувалося, що започаткування свята стане закономірним продовженням приділяння уваги зернобобовим як сільськогосподарським культурам, що відіграють велику роль у вирішенні продовольчих проблем, формуванні здорового способу життя через здоровий раціон харчування.

Що сталося в Україні та світі 10 лютого?

1635 – заснована Французька Академія – це провідне наукове товариство Франції, спеціалізоване в галузі французької мови та літератури.

1772 – Франц Йосип I фон Ліхтенштейн стає князем Ліхтенштейна.

1784 – Катерина II прийняла наказ порт та фортецю в Криму назвати Севастополь.

1789 – закон Йозефа II ліквідував панщину в Галичині, Буковині, австрійській частині Волині.

1810 – урочисто відкрилася Одеська опера.

1995 – під час випробувального польоту біля Києва зазнав катастрофи досвідчений літак Ан-70, який не мав аналогів у світі.

2005 – у столиці Саудівської Аравії Ер-Ріяді відбувся перший етап муніципальних виборів. До участі в них були допущені лише чоловіки віком від 21 року та старші. Це були перші за 30 років муніципальні вибори країни.

2009 – на орбіті Землі сталася перша сутичка штучних супутників за всю історію космонавтики.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про пам’ятні події 7 лютого.

Нове на сайті