Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатДостроковий вихід на пенсію: хто має право піти на заслужений відпочинок у...

Достроковий вихід на пенсію: хто має право піти на заслужений відпочинок у 50 років?

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні вихід на пенсію прив'язаний до страхового стажу. Так, у 2022 році у віці 60 років мають право вийти на пенсію ті, хто має 29 років офіційного стажу. Але ж деякі категорії українців можуть вийти на пенсію достроково.

На пенсію у 50 років при стажі 15 років

Зокрема, йдеться про матерів, які народили (виховали) п’ять і більше дітей.

Так, якщо жінка народить і виховає п’ять і більше дітей віком до шестирічного віку, вона матиме право вийти на пенсію раніше, ніж у встановлений термін, а саме після досягнення 50 років. Страховий стаж при цьому має становити щонайменше 15 років.

Якщо мати обирає (або відсутня) батька, який забезпечує догляд за малолітніми дітьми (п’ять і більше), то такий чоловік має право вийти на пенсію у 55 років із мінімальним страховим стажем у 20 років.

Чи зараховується декретна відпустка до стажу?

Якщо говорити про те, чи зараховується страховий стаж у період, коли триває декретна відпустка, то до 1 січня 2005 року такий стаж нараховувався непрацюючим матерям, які доглядали малолітніх дітей до трьох років.

Але з 1 січня 2005 року норми дещо змінилися: стаж нараховується лише у тому випадку, якщо мати у період декрету (до 3 років) отримує відповідну допомогу, передбачену законодавством.

Які документи слід подати для виходу на пенсію достроково?

Для пільгового виходу на пенсію необхідно надати до органів документи, що засвідчують особу та підтверджують придбаний ними страховий стаж.

Крім цього, необхідно мати документи про народження всіх дітей та їхнє виховання до досягнення ними 6 років (свідоцтво про народження).

Щоб вийти багатодітній (п’ять і більше дітей) на пенсію достроково, їй потрібно подати заяву до Пенсійного фонду. Однак зробити це необхідно не раніше, ніж за один місяць до досягнення відповідного пенсійного віку (у даному випадку – 50 років), а також не пізніше ніж за три місяці після досягнення зазначеного віку.

Якщо вчасно звернутись, пенсія нараховуватиметься з дня настання 50-річчя. Звернувшись пізніше, на виплати можна розраховувати з дня звернення. Більше того, в Україні матерям, які народили п’ять і більше дітей, належить надбавка до пенсійних виплат у розмірі від 35 до 40% прожиткового мінімуму для непрацездатних залежно від кількості дітей.

Якщо багатодітна мати надала всі документи, але їй було відмовлено у достроковому виході на пенсію, вона має право оскаржити рішення ПФУ у судовому порядку.

Читайте також:

Джерело: fbc.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні