Понеділок, 20 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЯкого числа Радониця у 2024 році: як правильно поминати померлих і що...

Якого числа Радониця у 2024 році: як правильно поминати померлих і що не можна робити у цей день

Этот материал также доступен на русском языке
Радониця – це день, коли прийнято поминати померлих. На яке число випадає Радониця у 2024 році і що не можна робити цього дня.

Радониця випадає на 9-й день після Великодня. 2024 року це 14 травня.

Раніше ми розповідали, які квіти не можна садити на цвинтарі.

Радоницю в різних місцевостях України називають по-різному – Проводи, Гробки, Великдень для померлих та відзначають у різні дні. Багато людей відвідують цвинтар у неділю чи в суботу, оскільки вівторок – робочий день.

Але як правильно вшанувати пам’ять тих, хто пішов у інший світ і що категорично заборонено робити на Радоницю.

Що означає Радониця

Назва «Радониця» поєднує в собі слова «рід» і «радість», оскільки сенс цього дня – радіти народженню близьких в іншому житті, вічному, і не засмучуватися через тимчасову розлуку з ними. Готуватися до цього дня заздалегідь: прибирати на цвинтарі, садити квіти, фарбувати огорожі.

Безпосередньо в день поминання померлих, або, як його ще називають, у батьківський день, слід відвідати могили близьких, запалити поминальні свічки або лампади і помолитися.

Існує звичай приносити на цвинтар пасхальні паски та яйця, здійснювати поминальну трапезу, роздавати милостиню. Багато хто залишає на надгробках їжу та чарки з алкогольними напоями, не замислюючись, що цей звичай має язичницьке коріння і з християнством ніяк не пов’язаний. Священики кажуть, що допомогти померлому родичу можуть лише щирі молитви та добрі справи, здійснені заради нього. Це найбільше, що ми можемо зробити для тих, хто відійшов у інший світ.

Потрібно пам’ятати, що цвинтар є священним місцем, де тіла померлих лежать до їхнього воскресіння. Також Церква рекомендує відмовитися від пластикових квітів та вінків, краще принести на могилки живі рослини. Ще краще посадити квіти як символ життя.

Яких правил слід дотримуватись на Радоницю

На Радоницю або в будь-який інший батьківський день, відвідуючи цвинтар, рекомендується дотримуватись таких правил:

  • вдягати одяг темних тонів;
  • перед воротами цвинтаря слід зупинитися і подумки привітати померлих, перехреститися;
  • ходити слід поволі, говорити напівголосно;
  • покласти на могилу квіти;
  • запалити свічку або лампаду і помолитися, згадати щось хороше, що пов’язує вас із покійним;
  • залишаючи цвинтар, зупинитися за воротами і на знак прощання вклонитися його мешканцям, перехреститися.

На Радоницю також прийнято подавати милостиню жебракам та безпритульним. Милостиню можна подати будь-якій людині, але тільки від душі. Пам’ятайте, що так ми просимо іншу людину помолитися за покійного.

Що не можна робити в Радоницю – важливі заборони

Коли згадуватимете померлих, ні в якому разі не можна говорити про них поганого, щоб не затьмарювати пам’ять тих, кого вже немає з нами.

Цього дня не можна влаштовувати скандали, сварки. Також заборонено поминати померлих алкогольними напоями.

Не можна поєднувати поминальну трапезу та похід на цвинтар. Поминальний обід або вечерю потрібно влаштовувати в стінах будинку.

Під забороною поєднання з Проводами особистих свят – дня народження, весілля, вінчання чи хрещення дитини.

Також є прикмета, що якщо на цвинтарі ви щось упустили, то піднімати цю річ не можна. Тому, коли йдете на цвинтар постарайтеся не брати із собою зайвих речей та предметів, а лише найнеобхідніше.

Яку молитву читати за упокій душі померлого?

Ілюстративне фото

Якщо ви не знаєте інших молитов, можна просто прочитати «Отче наш» і згадати померлих коротко: «Упокій, Господи, душу померлого раба твого (раби твоєї, рабів твоїх – і ім’я) або імена)».

Отче наш, що ти є на небесах! Нехай святиться ім’я Твоє, нехай прийде Царство Твоє, нехай буде воля Твоя, як на небі так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні. І прости нам гріхи наші, як і ми прощаємо боржникам нашим. І не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні