П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯкий буряк найкорисніший: сирий, варений чи печений?

Який буряк найкорисніший: сирий, варений чи печений?

Этот материал также доступен на русском языке
Про те, що буряк корисний, знає багато хто. Але в якому вигляді його краще вживати, щоб користь була максимальною?

Користь свіжого буряку

Користь буряків, якщо досліджувати їхні якості в лабораторних умовах, просто підраховуючи кількість та якість вітамінів і мінералів, найяскравіше проявиться, якщо буряк сирий. І це зрозуміло: теплова обробка вбиває багато вітамінів та знижує цінні якості продуктів.

Але з буряком все не так однозначно. Свіжий сік буряка не можна вживати відразу після його приготування. Буряковий сік має постояти щонайменше дві години, і тільки після цього його можна пити. І знову – в жодному разі не чистим, тільки в міксі з іншим соком – наприклад, морквяним. Причому співвідношення морквяного та бурякового соку має бути на користь моркви.

Сік буряку дуже корисний при сильній втомі, авітамінозі, при нестачі гемоглобіну, закрепах, а також з метою загального очищення організму та виведення шлаків.

Вживання свіжого соку буряків за перших ознак застуди допомагає організму відразу впоратися з хворобою.

Користь вареного буряку

Користь вареного буряку трохи нижча, ніж сирого. Адже головна цінність буряків – у високому вмісті вітамінів В, Р, РР, фолієвої кислоти, клітковини, магнію, калію, йоду, марганцю, заліза, сірки, цезію та інших мікроелементів.

Всі ці корисні речовини не дуже піддаються впливу високих температур, тому користь сирого буряку не набагато перевищує користь вареного буряку. Але, на відміну від “сироїдіння”, поїдання вареного буряку має набагато менше обмежень.

Користь печеного буряку

Запікання буряку – мабуть, найкращий спосіб його приготування, якщо ідея їсти сирий буряк вам не подобається.

Запечений у фользі або просто викладений на лист, буряк зберігає в собі корисні якості. І слово “в собі” тут ключове – відсутність води для приготування автоматично виключає перехід корисних речовин у неї. Додатковим плюсом є смак печеного буряку – дуже концентрований, солодкий.

Отже, найкориснішим буде сирий буряк, але вживати його потрібно вкрай обережно, на другому місці – буряк запечений, на третьому – варений.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про лікувальні властивості кави.

Читайте також:

Джерело: Moirebenok.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні