Четвер, 16 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаВажко упокоритися з маленькою пенсією, якщо була висока зарплата. Чому так нараховують?

Важко упокоритися з маленькою пенсією, якщо була висока зарплата. Чому так нараховують?

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо даних про зарплату немає, хоча дані про стаж є, Пенсійний фонд може проставити зарплату у відповідних місяцях нулями.

“Я вийшов на пенсію в 2013 році. Стаж – 30 років. Працював трактористом-машиністом в сільському господарстві. Пенсія становить 3026 гривень (станом на лютий 2023 року). На питання, чому така маленька пенсія попри високу зарплату, в Пенсійному фонді відповіли, що якби я не працював після 2002 року, то пенсія була би вищою. Роздруківки з Пенсійного фонду додаю”.

Микола Онисійович, Хмельницька область

Спочатку звернемо увагу на саму формулу розрахунку пенсії. 30 років стажу дають право отримувати пенсію в розмірі 30% від зарплати. В Пенсійному фонді вам врахували зарплату в розмірі 10 260 гривень (до березневої індексації). Тобто при грубому підрахунку ми отримуємо пенсію в розмірі трохи більшу, ніж 3 тисячі гривень. Звісно, є питання і до справедливості розрахунку та індексації цієї зарплати.

Нагадаємо, ми розбиралися за допомогою експерта, чому у працюючого пенсіонера з більш ніж 40-річним стажем пенсія маленька.

Але варто звернути увагу на іншу річ.

При призначенні пенсії за законом враховується вся заробітна плата, починаючи з 1 липня 2000 року. За бажанням, людина також має право додатково надати довідку про зарплату за будь-які 60 місяців роботи до вказаної дати. Видно, що у 1987 – 1992 роках у вас подекуди була дійсно непогана зарплата, хоча і не у всіх місяцях. А от у 2000 – 2009 роках коефіцієнт зарплати суттєво знижується, зарплата за 2000 – 2003 роки взагалі зарахована нулями – з якихось причин дані про зарплату в цей період відсутні, хоча дані про стаж є.

В таких випадках Пенсійний фонд дійсно може проставити зарплату у відповідних місяцях нулями, що дуже сильно занижує коефіцієнт зарплати. Тобто виводиться середнє значення між високою старою зарплатою і маленькою новою.

Звісно, тут трошки врятувала ситуацію так звана оптимізація зарплати, коли з розрахунку можуть прибрати найменш вигідні місяці. Але все одно частину місяців з нулями врахували і це негативно позначилося на кінцевому результаті.

Ви також можете стати собі бухгалтером і перевірити, чи правильно вам нарахували розмір пенсії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні