Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаГрошіВивезення домашньої тварини за кордон боляче вдарить по кишені: скільки треба заплатити...

Вивезення домашньої тварини за кордон боляче вдарить по кишені: скільки треба заплатити за кота чи собаку

Этот материал также доступен на русском языке
Саме тому так багато кішок та собак залишаються біля пунктів перетину кордону або навіть просто неба у містах і селах. Шансів на порятунок матимуть лише одиниці.

Поставити собі це питання довелося після розмови із знайомою: вона виїздить до Румунії і бере із собою свого котика Рудика. Як виявилося, ветеринарні документи на домашню тварину для виїзду за кордон коштують дорого. Хоч і робили Рудику всі щеплення вчасно, і оглядали його регулярно фахівці, оформлення документів обійшлося аж у 8 тисяч гривень. Вирішила порахувати, чи є такі суми дійсними.

Скільки коштує вивезти за кордон домашню тварину

Раніше ми розповідали, як Польща змінила правила в’їзду до країни із тваринами.

Електронне чіпування

Тварина для виїзду за кордон повинна мати електронний чіп за стандартами «ISO*»: ISO 11 784 або ISO 11 785. Його встановлюють у ветеринарних клініках. Вартість – від 150 до 350 гривень.

Ветеринарний паспорт

З 1 червня 2018 року Мін’юст України затвердив єдину форму міжнародного бланку ветеринарного паспорта.

Заповнювати паспорт треба англійською або мовою тієї країни, куди людина їде. За бланк доведеться заплатити 52 гривні. Але дуже насичена інформація, яка має бути в ньому зафіксована, вартуватиме набагато більше.

Щеплення проти сказу

Його роблять за 1 – 12 місяці до поїздки, але не пізніше ніж за 21 день. Вартість щеплення – від 150 до 250 гривень.

Довідка про аналіз крові на титрування антитіл до вірусу сказу

Ця довідка є підтвердженням того, що щеплення проти сказу подіяло. Кров для експертизи, яка є підставою для видачі довідки, беруть не раніше ніж за 30 днів після щеплення тварини. Довідку мають право видати лише сертифіковані ЄС лабораторії. Їх в нашій країні всього дві: НДІ з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи та центральна державна лабораторія ветеринарної медицини. Обидві знаходяться у Києві, на вулиці Донецькій, 30. Обійдеться така довідка від двох з половиною тисяч до п’яти тисяч гривень.

Якщо ви самі із твариною не поїдете до Києва, а її кров пересилатимуть до однієї з сертифікованих лабораторій, витрати ще зростуть від восьмисот до тисячі гривень саме за пересилку.

Ветеринарний сертифікат

Форма 1 ВЕТ, 1 ВЕТ (СНД) видаються держветслужбами. Перший заповнюється українською, а другий російською мовою. Вартість кожної з цих форм 50 гривень. На кордоні їх безкоштовно обмінюють на міжнародні ветеринарні сертифікати.

Обробка тварини

За 1-2 дні до від’їзду тварину у ветеринарній клініці треба обробити від глистів, бліх, кліщів. У клініці, щоб про це поставили відмітку у ветеринарному паспорті вашої тварини. Орієнтовно на обробку піде 50 – 100 гривень.

Дозвіл на вивіз тварини не її власником

Це можна робити лише за наявності нотаріально завіреної довіреності. Її оформлення відбувається за тарифами нотаріуса. Вартість послуги стартує від півтори тисячі гривень.

Що ж у підсумку?

Додайте сюди ще вартість переноски або контейнера, у якому повинен мандрувати в іншу країну ваш чотирилапий друг. І вийде сума, яка легко перевищить ті 8 тисяч гривень, про які говорила моя знайома.

***

Саме так і не залишається у бідних кішок і собак шансів потрапити із власниками до іншої країни. Хтось не хоче, а хтось не може витратити стільки грошей на оформлення пакету документів лише на одну тварину. А якщо їх більше? Де віднайти такі чималі кошти?

Тому так багато кішок та собак залишаються біля пунктів перетину кордону або навіть просто неба у містах і селах. Їх власники, розуміючи, що без документів вивезти тварину не дозволять, що оформити документи вони не мають можливості, і рятуючи, перш за все, себе, залишають домашніх тварин на жорстке і зовсім їм незнайоме виживання на вулиці. Шансів на порятунок матимуть лише одиниці.

Необов’язково, але важливо

Ще треба мати довідку про те, що тварина не має племінної цінності. Такі довідки видають у кінологічних та фелінологічних асоціаціях. Вони безкоштовні для членів цих асоціацій, для інших – платні. Десь у 100-200 гривень обійдеться така довідка.

Потрібен ще сертифікат на контейнер для перевезення тварини. Можливо, на кордоні він не знадобиться, але краще його мати. Цей сертифікат треба брати в магазині відразу після придбання контейнера.

Світлана Комісаренко

*Міжнародна організація зі стандартизації

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні