Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧому у працюючого пенсіонера з більш ніж 40-річним стажем пенсія маленька -...

Чому у працюючого пенсіонера з більш ніж 40-річним стажем пенсія маленька – розуміється експерт

Этот материал также доступен на русском языке
Ситуації, коли людина все життя працювала, вийшла на пенсію з більшим стажем і продовжує працювати, але при цьому отримує пенсію значно нижчу за середню - далеко не річність. З чим це пов'язано?

«Я – працюючий пенсіонер. 17 жовтня 2024 року буде шість років, як я продовжую працювати після виходу на пенсію. Маю 40 років відпрацьованого стажу. Пенсію одержую в розмірі 2760 гривень. Мене цікавить, у зв’язку з чим вона така мала? Податки до ПФУ щомісяця перераховують. Мене не задовольняє така пенсія, враховуючи, що продовжую працювати і маю такий великий стаж. Прошу правильного перерахунку моєї пенсії».

Ганна, лист надійшов на електронну пошту редакції

Що впливає на розмір пенсії?

Одразу нагадаємо, що редакція не має повноважень, щоб здійснювати перерахунки пенсій. А щоб дати точну відповідь на ваше запитання щодо розміру пенсії, у нас недостатньо даних. Адже розмір пенсії залежить не лише від кількості стажу, а і від розміру заробітної плати. Яка вона у цьому випадку, ми не знаємо, але, вочевидь, не дуже висока, що негативно впливає і на саму пенсію.

Також на розмір пенсії може впливати той факт, що ви продовжуєте працювати. Адже громадяни, які працюють, в деяких випадках отримують пенсію з урахуванням застарілих показників прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати. Тобто той факт, що людина продовжує працювати, не є пенсійним привілеєм, а навпаки – може трохи занижувати пенсію, доки людина не звільниться.

Додамо, що у осіб віком понад 65 років, які мають повний стаж (жінки – 30 років, чоловіки – 35 років) і які не працюють, загальний розмір пенсії з усіма надбавками не може бути нижчим за 3120 гривень. Це було передбачено постановою Кабінету Міністрів № 168*.

Але можемо зробити припущення, що вам ще не виповнилося 65 років. До того ж ви продовжуєте працювати. Отже, зазначена вище норма поки що не враховується.

Якщо пенсіонер працює

Тому у вашому випадку протягом останнього року діяв інший пункт зазначеної постанови. В ньому зазначено, що особам, яким не виповнилося 70 років, але котрі мають повний стаж, мінімальна пенсійна виплата дотягується до 2760 гривень (незалежно від факту роботи).

Після звільнення з роботи і за умови досягнення зазначеного віку пенсію може бути перераховано. Однак прогнозуємо, що підвищення пенсії не буде суттєвим, бо, на нашу думку, на її розмір все-таки впливає замалий індивідуальний коефіцієнт зарплати, хоча ми і не знаємо його розміру.

*Постанова Кабінету Міністрів «Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткові заходи щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2023 році» № 168 від 24 лютого 2023 року.

Нове на сайті