П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаГрошіСам собі бухгалтер: як перевірити, чи правильно нарахували розмір пенсії

Сам собі бухгалтер: як перевірити, чи правильно нарахували розмір пенсії

Этот материал также доступен на русском языке
Отримуєте маленьку пенсію? Є сумніви щодо правильності її нарахування? Як самому перевірити розмір виплати, розбираємося на прикладі нашої читачки.

“Маю повний стаж і мені вже виповнилося 70 років. Але отримую пенсію лише в розмірі 2558,33 гривні. Чи правильно, на вашу думку, пораховано пенсію? Розрахунок додаю”.

Надія Іванівна, Закарпатська область

Про зарплату і стаж

Вважаємо, що пенсію пораховано у відповідності до чинного законодавства. Інше питання в тому, чи є справедливими такі закони і як пояснити, чому пенсію рахують саме так? Давайте спробуємо розібратися разом.

  • По-перше, сьогодні повним стажем вважається 30 років для жінок і 35 років для чоловіків. У вашому випадку стаж становить 25 років і 7 місяців. Тому очевидно, що пенсія не дотягує до певних мінімальних виплат, встановлених Кабінетом Міністрів.
  • По-друге, звертає на себе увагу той факт, що у вас свого часу була невелика зарплата, тому основний розмір пенсії ледь дотягує до 1520 гривень (до березневої індексації). Врешті-решт до пенсії встановлюється доплата до мінімального розміру до 2093 гривень (до 1 березня 2024 року). Потім ми бачимо невеличку доплату за 5 років понаднормового стажу та надбавку особам у віці від 70 років (300 гривень).

В цьому випадку навіть березнева індексація не вирішує справу. Бо, за нашими грубими підрахунками, основний розмір пенсії тоді зросте приблизно до 1640 гривень, а доплата за стаж зросте взагалі лише на кілька гривень. Трохи виправляє ситуацію зростання прожиткового мінімуму і відповідно мінімальної пенсії до 2361 гривні. Тоді з усіма надбавками пенсія з 1 березня мала б перевищити 2700 гривень.

Зауважимо, що жінкам, які пішли на пенсію до реформи 2011 року і котрі мають хоча б 20 років стажу, держава гарантує мінімальну пенсію не нижчу за прожитковий мінімум – 2361 гривню. А зверху вже встановлюється решта надбавок.

Рахуємо разом

Тепер важливий нюанс. Минулорічною постановою Кабміну про індексацію пенсій були передбачені певні мінімальні виплати. Наприклад, пенсіонерам віком від 70 до 80 років при повному стажі (для жінок – не менше 30 років) загальний розмір пенсії з усіма надбавками не міг бути нижчим за 3000 гривень. А тим, хто не мав такого стажу, мінімальна виплата встановлювалася пропорційно наявному стажу. Покажемо на вашому прикладі, для чого складемо пропорцію.

Щоб отримувати гарантовано 3 тисячі гривень, жінкам треба було мати не менше 30 років, або 360 місяців стажу. А у вас є 307 місяців стажу, що давало право на пенсійну виплату в розмірі не меншому за 2558,33 гривні (3000:360х307). Це і є та сума, яку ви отримували до весни. Окрім решти надбавок, вам ще встановили невеличку доплату, щоб загальний розмір пенсії був не нижчим за 2558,33 гривні.

З 1 березня в цьому прикладі пенсія має збільшитися за таким самим принципом. Тепер для жінок у віці від 70 років з повним стажем загальний розмір пенсії з усіма надбавками не може бути меншим, ніж 3240 гривень (збільшили 3 тисячі гривень на 8%). А у вашому випадку треба знову скласти пропорцію і зрозуміти, що загальний розмір пенсії не може бути меншим, ніж 2763 гривні (3240:360х307). Тобто вам мали трошки проіндексувати саму пенсію, збільшити доплату за стаж, доплату до прожиткового мінімуму, а потім довести виплату до вказаної суми.

***

Ось така математика, в якій складно одразу розібратися навіть фахівцю. По факту, в цьому прикладі складові пенсії можна було б взагалі не рахувати, просто треба знати, яким має бути новий загальний розмір пенсії, залежно від віку і конкретної кількості стажу.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні