Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсіонери, що працюють, чекають перерахунку за зарплатою: коли зроблять і що для...

Пенсіонери, що працюють, чекають перерахунку за зарплатою: коли зроблять і що для цього треба

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо людина після виходу на пенсію відпрацювала не менше двох років, то має право, насамперед, на перерахунок пенсії за стажем. Тобто до стажу додатково зараховується ще два роки.

«Я вийшов на пенсію у січні 2022 року і продовжую працювати. Індивідуальний коефіцієнт моєї зарплати для нарахування пенсії становив 1,26003. Чи можу я в 2024 році розраховувати на перерахунок моєї пенсії за зарплатою, якщо середньомісячна моя зарплата за 2022-й і 2023 роки становить відповідно 17 530 і 14 112 гривень?»

Сергій Володимирович, Волинська обл.,
лист надійшов на електронну пошту редакції

Раніше ми розповідали, чому працюючий пенсіонер не отримує доплат до пенсії: куди подіється нинішній соціальний внесок.

Також ми розбиралися, чому у працюючого пенсіонера з більш ніж 40-річним стажем пенсія маленька.

Від чого залежить перерахунок?

Якщо людина після виходу на пенсію відпрацювала не менше двох років, то має право, насамперед, на перерахунок пенсії за стажем. Тобто до стажу додатково зараховується ще два роки. Якщо при цьому останні два роки зарплата була непоганою, то робиться також і перерахунок пенсії за зарплатою. Якщо ж внаслідок перерахунку пенсії індивідуальний коефіцієнт зарплати зменшується, то роблять лише перерахунок за стажем, а зарплату не чіпають.

Точний прорахунок можуть зробити лише в Пенсійному фонді. Для цього потрібно знати розмір вашої зарплати за кожен з останніх 24 місяців роботи і порівняти його із середньою зарплатою по країні в кожному з цих місяців.

Який період оберуть?

На сьогодні коефіцієнт вашої зарплати визначений на підставі даних про зарплату щонайменше за всі періоди роботи з липня 2000 року до моменту призначення пенсії. Коефіцієнт 1,26003 означає, що протягом життя ви отримували зарплату орієнтовно на 26% більшу, ніж середня по країні.

Тепер треба дізнатися, що вигідніше: обчислювати пенсію з урахуванням зарплати за 2000-2021 роки включно чи з урахуванням зарплати за 2000-2023 роки. А для цього потрібно прорахувати коефіцієнт зарплати за кожен місяць за всі роки і вивести середнє значення.

Що впливає на індивідуальний коефіцієнт?

Наприклад, за підсумками 2022 року середня зарплата в Україні, що враховується для обчислення пенсії, склала 13 376,21 гривні. Якщо ви в середньому при цьому отримували протягом року 17 530 гривень, то це орієнтовно на 31% більше, ніж в середньому по країні. Середній коефіцієнт зарплати за рік може бути умовно 1,31055. Тобто тут бачимо тенденцію до поліпшення. Натомість в 2023 році середня зарплата по країні зросла ще, а ваша навпаки – зменшилася, що може негативно вплинути на підсумковий індивідуальний коефіцієнт.

Ще раз підкреслимо, що спочатку прораховувати потрібно кожен місяць окремо. За таких обставин останнє слово і точні розрахунки залишаються за Пенсійним фондом. Щоб дати точний прогноз щодо доцільності перерахунку вашої пенсії за зарплатою, наведених даних нам недостатньо.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні