Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаНадбавки за вік: розбираємось у розмірах доплатах разом із юристом

Надбавки за вік: розбираємось у розмірах доплатах разом із юристом

Этот материал также доступен на русском языке
Старість не радість, але для пенсіонерів невеликою втіхою є те, що чим старше, то більше приплачують до пенсії вікових надбавок. Але й тут не все так просто, питань виникає багато.

В редакцію надходить багато листів з запитаннями щодо нарахувань надбавок до пенсії за вік. Ми вирішили відібрати кілька історій наших читачів і на їх прикладі розібратися: кому мають додати і скільки, в яких випадках доплати можна й «не помітити», а кому взагалі не нараховують?

Для початку нагадаємо, що особам у віці понад 70 років до пенсії автоматично додають 300 гривень. Тим, кому виповнюється 75 років, додають зверху ще 156 гривень, щоб вікова надбавка становила 456 гривень. Тим, кому виповнюється 80 років, потім доплачують ще 114 гривень, щоб вікова надбавка складала 570 гривень.

Зауважимо, що такі надбавки встановлюються Пенсійним фондом автоматично, тобто без заяви пенсіонера. А тепер розберемося на конкретних прикладах.

Як і кому писати заяву на перерахунок пенсії?

«Прошу вас провести журналістське розслідування стосовно посадових осіб Пенсійного фонду. Я на пенсії з 2007 року. З 2022 року розмір пенсії – 3800 гривень. З газети я дізнався, що мають доплачувати за вік. В листопаді 2023 року написав заяву до Пенсійного фонду. Але в грудні розмір пенсії не змінився. Після цього я надіслав заяву до обласного управління. Але в січні розмір пенсії також не змінився. Написав заяву до місцевої прокуратури, проте відповідей я не отримав нізвідки. За 10 місяців Пенсійний фонд у мене вкрав 4650 гривень. Прошу допомогти у цій ситуації.

Патрікеєв В., Одеська обл..»

Навіть якщо б ми звернулися по роз’яснення до органів Пенсійного фонду, то вони б все одно не мали права розголошувати нам якісь відомості стосовно вашої пенсії, адже це конфіденційна інформація. Втім, картина нам здається цілком зрозумілою і без розслідування.

Спробуємо змоделювати ситуацію.

В 2007 році вам виповнилось 60 років. Отже, 70 років вам виповнилося в 2017 році, коли таких вікових доплат ще не існувало. В 2022 році ви досягли віку 75 років. Отже, вам мали встановити до пенсії 456 гривень. Ми не знаємо, в якому саме місяці ви народилися, але впевнені, що станом на грудень 2022 року така надбавка вже входила до складу вашої пенсії. Таким чином, жодні ваші заяви з цього приводу в 2023 році значення не мали. Інше питання, що вам цього чомусь не змогли пояснити.

Питання також в тому, яким саме чином ви писали свої заяви і листи. Загалом заяви на перерахунок пенсії поштою не надсилають. Якщо ви робили це поштою, то таку заяву могли розглядати не як заяву на перерахунок, а як письмове звернення, яке за законом можуть розглядати не менше 30 днів. На такі звернення пенсіонеру потім надсилається письмова відповідь з відповідними роз’ясненнями. Можливо, ви просто не дочекалися цих відповідей вчасно.

Додамо, що обласне управління пенсії не перераховує в принципі, хіба що там можуть дати певні вказівки районному управлінню. Якщо ж ви планували писати заяву про перерахунок на відповідному бланку безпосередньо у своєму місцевому відділенні Пенсійного фонду, то там вам, вочевидь, мали б пояснити, що вікова надбавка встановлюється без письмової заяви пенсіонера і що вам така надбавка вже встановлена.

Чому відмовляють у доплаті?

«П’ять років тому після смерті чоловіка я перейшла з пенсії за віком на пенсію у зв’язку з втратою годувальника. До березня 2023 року я також отримувала доплату за вік. Але після березневої індексації мені цю доплату зняли, мотивуючи тим, що пенсія чоловіка зросла до 10 600 гривень, тобто перевищила 10 400 гривень. Чи правильно мені відмовили у віковій доплаті, адже мені майже 80 років?

Коновалова Раїса Іванівна, м. Київ»

Щомісячна компенсаційна виплата пенсіонерам, які досягли 70, 75 та 80 років, нараховується за умови, що розмір пенсії у таких осіб разом з вказаною надбавкою не має перевищувати 10 340,35 гривні. Це було закріплено постановою Кабінету Міністрів №168 від 24 лютого 2023 року. Імовірно, до індексації пенсії в 2023 році основний розмір вашої пенсії був менше зазначеної суми, тому до неї також частково або повністю встановлювалася вікова надбавка у розмірі до 456 гривень. Коли внаслідок індексації основний розмір пенсії перевищив 10 340,35 гривні, вікова доплата зникла. Тепер правові підстави для її встановлення відсутні.

З якої дати призначать доплату за вік і в якому розмірі?

«Хотів уточнити у вас про вікову надбавку. Коли будуть нараховувати ці надбавки, в якому місяці? Якщо не помиляюсь, то їх обіцяли нараховувати в кінці 2023 року, але нарахувань не було, не можу знайти про це інформацію.

Іван Мішко, м. Свалява, Закарпатська обл.»

Компенсаційна виплата особам, які досягли віку 80 років, була запроваджена ще в квітні 2020 року. Згодом з’явилося підвищення для осіб у віці 75-79 років. Останніми були особи у віці 70-74 роки, їм підвищення почали встановлювати з жовтня 2022 року.

Встановлюється підвищення з дати, коли людина досягає певного пенсійного віку. Якщо 70 років людині виповнилося в середині місяця, то з дня народження їй встановлять доплату лише за півмісяця, в розмірі приблизно 150 гривень, а вже з березня додадуть надбавку за повний місяць – 300 гривень. Якщо людині виповнюється 75 років, то пенсія збільшується ще на 156 гривень (замість 300 встановлюють 456 гривень). Якщо людині виповнюється 80 років, то пенсію збільшують ще на 114 гривень (замість 456 встановлюють 570 гривень).

***

Втім, ми вже описували випадки, коли людина не відчуває підвищення, навіть коли досягла певного віку. Це залежить від виду пенсії та її структури. На жаль, в деяких випадках при перерахунку одну надбавку можуть додати, а іншу зняти. Тобто відбувається перерозподіл складових пенсії, а її загальний розмір не змінюється.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні