Середа, 8 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧому працюючий пенсіонер не отримує доплат до пенсії: куди подіється нинішній соціальний...

Чому працюючий пенсіонер не отримує доплат до пенсії: куди подіється нинішній соціальний внесок

Этот материал также доступен на русском языке
Пенсійні внески працюючих громадян не йдуть на персональний рахунок людини, а потрапляють до загального бюджету Пенсійного фонду та йдуть на виплату поточних пенсій всім нинішнім пенсіонерам.

«Мені призначено пенсію за віком в 2017 році, але я продовжую працювати. Хто не працює з моїх знайомих, отримують 3150 гривень. Я вже шість з половиною років працюю і роботодавець за мене платить соцвнесок у Пенсійний фонд, але пенсію мені не підвищують. Верхня межа – 2760 гривень. Тому виникає питання: якщо я працюю, то куди дівається мій теперішній соціальний внесок, якщо підвищення немає?

Анатолій Шевлюга (питання надійшло зі сторінки газети «На пенсії» в «Фейсбуці»)»

У осіб, яким не виповнилося 70 років і страховий стаж яких становить не менше ніж 35 років у чоловіків і не менше ніж 30 років у жінок, загальний розмір пенсії не може бути меншим, ніж 2760 гривень. Це передбачено постановою Кабінету Міністрів від 24 лютого 2023 року №168. Робимо припущення, що розмір вашої пенсії за віком – нижчий за вказану суму. За таких обставин до пенсії встановлюється доплата, щоб загальний розмір пенсії був не нижчим за 2760 гривень.

***

Причин, через яку пенсія за віком в цьому випадку низька, може бути дві.

  • По-перше, це може бути пов’язано з низьким розміром заробітної плати. Але жодних точних відомостей про ваш стаж і зарплату у нас немає.
  • По-друге, для обчислення пенсій працюючих громадян застосовується застарілий показник прожиткового мінімуму.

В 2017 році, коли ви виходили на пенсію, прожитковий мінімум становив від 1247 гривень в січні до 1373 гривень у грудні. У вашому випадку пенсія прив’язана саме до тих старих показників, хоча з того часу прожитковий мінімум суттєво зріс і сьогодні становить 2093 гривні.

Але для громадян, які працюють, він не переглядається. Тільки після звільнення в формулу розрахунку замість старого прожиткового мінімуму буде підставлено сучасний.

При цьому слід розуміти, що час, відпрацьований після призначення пенсії, згодом зараховується до загального стажу, що позитивно впливає на коефіцієнт стажу та розмір пенсії відповідно.

***

Також додамо, що пенсійні внески працюючих громадян не йдуть на персональний рахунок людини, а потрапляють до загального бюджету Пенсійного фонду та йдуть на виплату поточних пенсій всім нинішнім пенсіонерам. В цьому і полягає суть солідарної пенсійної системи, що діє на сьогодні.

Разом з тим сплачені до Пенсійного фонду внески дають можливість заробляти додатковий стаж, який так чи інакше буде врахований при подальшому обчисленні вашої пенсії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні