П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧому печінка страждає від алкоголю: чим корисним можна підтримати організм від шкідливого...

Чому печінка страждає від алкоголю: чим корисним можна підтримати організм від шкідливого впливу спиртного

Этот материал также доступен на русском языке
Печінка – важливий орган: він виконує понад 500 функцій в організмі людини. Найбільш важливим є фільтрація крові та очищення організму від токсинів, які також містяться в алкоголі.

Питання читачки:

– У нареченого виявили алкогольну хворобу печінки, хоча я не бачила, щоб він дуже захоплювався горілкою. Чому постраждала печінка?

Відповідає гепатолог, інфекціоніст Віталій Янченко:

Навіть напої з низьким градусом, наприклад, пиво, діють на печінку токсично. Алкоголь в організмі розщеплюється до альдегіду – це отрута для печінкових клітин. Якщо таке відбувається регулярно, виникає жировий гепатоз: тканина печінки заміщується жиром і розвивається дистрофія. Що частіше і більше людина п’є, то більше ушкоджується печінка, аж до некрозу, спричиненого токсичною дією алкоголю.

– Що можна приймати для підтримки печінки?

Препарати розторопші добре відновлюють пошкоджені клітини цього органу. Корисними є страви з артишоку, що містить речовину, яка благотворно впливає на печінку, – силімарин. Втім, артишок – екзотичний для нас овоч. Його можна замінити звичними коренеплодами – буряком, селерою, морквою, редькою (вона має і протипухлинні властивості).

Чудово щодня з’їдати яблуко: там багато пектину, який як добрий сорбент чистить печінку та кишечник, покращує відділення жовчі. Корисно пити відвар шипшини.

Жовчогінні продукти, якщо немає каменів у жовчному міхурі, потрібно їсти частіше. Вони стимулюють роботу кишечника, не дають їжі застоюватися, бродити і гнити. Крім того, мають дренажну функцію, покращують роботу печінки, допомагаючи виводити з організму шкідливі речовини, у тому числі надлишок жирів.

– Сусідка радить частіше їсти сир зі смородиною, перекрученою на м’ясорубці, і з цукром.

– Думаю, така їжа печінці сподобається. Сир – це тваринний білок, що містить жир, необхідний для енергії, а смородина з цукром – прості вуглеводи. Водночас їжа краще засвоюється. Цукор не відкладається, а входить у роботу. Замість нього можна взяти будь-яке варення або трохи меду.

За матеріалами fakty.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні