П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаДозвілляНаші люди: 9 фактів із життя неперевершеного художника Архіпа Куїнджі

Наші люди: 9 фактів із життя неперевершеного художника Архіпа Куїнджі

Этот материал также доступен на русском языке
27 січня народився український художник Архип Куїнджі. Його життя і творчість сповнені загадок, він став одним із небагатьох художників, чиї роботи вже за життя купували за нечувані гроші.

Куїнджі почав першим застосовувати новаторські колористичні прийоми, а його картини були настільки живими, що багато хто приписував йому містичні здібності.

1. Художник народився у Маріуполі в сім’ї бідного шевця-грека, але точний рік народження не знав навіть сам художник. Передбачається, що він народився 1841-го або 1842 року, а свій день народження Куїнджі відзначав не в січні, а в день святого Архипа Колоського – 4 березня. Прізвище художника в перекладі з урумської мови, якою говорили греки Приазов’я, означає «ювелір» або «золотих справ майстер».

2. Архип Іванович рано осиротів, і родичі віддали його до міського училища. Однак замість того, щоб освоювати науки, Куїнджі малював, причому використовував для цього, що доведеться, — шматки паперу, сторінки підручника, стіни. Побачивши малюнки юнака, хліботорговець, у якого він служив, порадив поїхати вчитися до Феодосії до Айвазовського. Однак знаменитого живописця здібності Куїнджі не вразили і він спочатку доручив юнакові розтирати фарби, а потім змусив фарбувати огорожу.

3. Куїнджі спробував вступити до Петербурзької академії мистецтв, але його не прийняли. Однак пізніше він все ж таки отримав стажування в майстерні Айвазовського, також він навчався в Товаристві любителів мистецтва. Після цього молодого живописця помітили – йому надали звання вільного художника і допустили до складання іспитів за спеціальністю.

4. Художник любив природу настільки, що боявся затоптати траву ногами або випадково наступити на мураху. Особливо Куїнджі любив птахів. На горищі будинку він лыкував поранених пернатих, яких йому приносили сусіди та знайомі. Коли Куїнджі помер, птахи летіли за його труною до самого цвинтаря.

5. 1880 року Куїнджі перший в імперії організував виставку однієї картини – «Місячна ніч на Дніпрі». До Куїнджі цього ніхто не робив. У картині художник використав спеціальні світлові ефекти, яких досяг винятково силою свого таланту. Однак відвідувачі виставки не вірили в це і намагалися зазирнути за картину у впевненості, що знайдуть там лампочку, яка підсвічує зображення.

6. У 1894 році Куїнджі став професором Академії мистецтв, проте його кар’єра на викладацькій ниві тривала недовго. Художника звільнили за підтримку студентських протестів проти влади. Після цього Куїнджі продовжував навчати студентів у приватному порядку і оплачував їхні поїздки Європою.

7. Куїнджі дружив з Менделєєвим і Рєпіним. У лабораторії творця періодичної системи він експериментував із фарбами та пігментами. Куїнджі з’ясував, що бітумні фарби стають матовими при висиханні, а якщо підмішати в них алюмінієву та бронзову пудру, з’являється ледь вловимий блиск. Саме цей ефект він використав у картині «Місячна ніч на Дніпрі». Рєпін, своєю чергою, вважав, що Куїнджі краще за всіх сучасних художників розуміється на тому, які поєднання кольорів посилюють одне одного.

8. Дивовижні світлові ефекти на картинах Куїнджі пояснювали найфантастичнішими причинами – винаходом якихось «місячних фарб» або тим, що Куїнджі уклав угоду з дияволом. Однак насправді секрет виявився набагато простішим. Коли художнику перевірили зір за допомогою спеціального апарату, виявилося, що здатність розрізняти відтінки кольору в нього набагато вища, ніж у решти художників.

9. Український художник ще за життя став неймовірно популярним і заможним. Його картини купували за неймовірні на той час гроші. Наприклад, мільйонер Терещенко купив картину «Березовий гай» за сім тисяч рублів.

Українські художники зі світовою популярністю, яких вважали російськими.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні