Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаРізнеУкраїнські художники зі світовою популярністю, яких вважали росіянами

Українські художники зі світовою популярністю, яких вважали росіянами

Этот материал также доступен на русском языке
Багата на таланти земля українська. Наша країна була батьківщиною для видатних митців зі світовими іменами, якими ми можемо пишатися.

Багато хто з них увійшов в історію як російські живописці, проте насправді вони народилися в Україні, і їхня творчість тісно пов’язана з нашою країною.

Яким художникам повернули «громадянство»

Росія привласнила собі імена Іллі Рєпіна, Івана Айвазовського, Казимира Малевича, Архипа Куїнджі та інших художників, виправдовуючи це тим, що вони жили на території Російської імперії, до складу якої свого часу входила Україна.

Зараз ми повертаємо свою творчу спадщину і в цьому нам допомагають відомі світові музеї. Наприклад, нью-йоркський музей Метрополітен змінив підписи до картин Івана Айвазовського, Іллі Рєпіна та Архипа Куїнджі, які перебувають в експозиції музею. Тепер поряд з іменами цих живописців написано «український художник». Крім того, музей додав згадування, що саме російська авіація зруйнувала музей Куїнджі у Маріуполі. Перед цим роботи митця росіяни встигли вивезти до окупованого Донецька. У маріупольському музеї зберігалися роботи Айвазовського, Яблонського та інших художників.

Рєпін: був нащадком козака

Ілля Рєпін народився 1844 року в місті Чугуєві, яке розташоване в Харківській області. Його предки походили з козацького роду і носили прізвисько Ріпа. Художник прожив в Україні перші 20 років життя, які стали початком його творчого шляху. Він навчався у Петербурзі, подорожував Європою та Україною, а останні роки жив у Фінляндії. На картинах Рєпіна часто можна побачити українські краєвиди, сюжетами полотен також ставали наші звичаї та традиції.

Серед портретів, які написав Рєпін, є портрет Тараса Шевченка. Твори Рєпіна у нашій країні перебувають в музеях Сум, Полтави, Чугуєва, а знаменита картина «Запорожці пишуть листа турецькому султану» – у музеї Харкова.

Айвазовський: знав українську мову

Іван Айвазовський народився в сім’ї вірмен, які довго жили в Галичині, а потім переїхали до Феодосії. Тут народився і жив знаменитий художник-мариніст. Вважається, що Айвазовський малював лише морські краєвиди, проте серед його робіт є чимало полотен, де зафіксовано природу, життя та побут українців. Крім того, Іван Айвазовський знав українську мову і грав на скрипці мелодії з «репертуару» бандуристів.

Після себе художник залишив понад шість тисяч робіт, багато з яких зберігаються у музеях Одеси, Києва, Сум, Харкова, Луганська.

Малевич: навчався у київських художників

Казимир Малевич – художник-авангардист, засновник супрематизму та автор знаменитого «Чорного квадрата» народився у Києві в українсько-польській родині. Він закінчив Київську художню школу і у 25-річному віці переїхав до Москви. Однак і там він не став «руським»: говорячи про свою національність, називав себе українцем. Малевич постійно підкреслював, що як художник він сформувався під впливом української культури. Саме візерунки на плахтах і вишиванках, народні розписи, білі хати-мазанки знайшли свій відбиток у його творчості.

А улюбленими кольорами Малевича були білий, червоний та чорний. Художник захоплювався народною вишивкою, навчався в українського художника Миколи Пимоненка і викладав у Київському художньому інституті. Робіт Малевича в Україні збереглося дуже мало.

Куїнджі: майстер дніпровських пейзажів

Архип Куїнджі з’явився на світ у грецькій родині на території сучасного Маріуполя. Його предки, тюркомовні греки, були насильно переселені з Криму до Приазов’я. За унікальну техніку Куїнджі називали «художником світла». Більшу частину життя він провів у Росії, проте малювати вважав за краще українські краєвиди. Найкращою своєю роботою митець вважав «Місячну ніч на Дніпрі», яка викликала фурор у мистецькому світі. Було навіть влаштовано виставку «однієї картини» – безпрецедентний випадок в історії вітчизняного мистецтва.

В Україні є лише кілька робіт Куїнджі, проте це справжні шедеври. Найбільше робіт художника та їх копій зберігалося у музеї в Маріуполі. Також його роботи є і в інших музеях – у Сумах, Харкові, Луганську, Києві, Дніпрі.

Футуризм і ар-деко заснували українські художники

Художниця Олександра Екстер, хоча і народилася у Польщі, багато років прожила у Києві. Її називали однією з найяскравіших представниць європейського кубізму, футуризму та українського авангарду, а також однією із засновниць стилю ар-деко.

Художник-футурист Давид Бурлюк народився в Харківській губернії і мав козацьке походження. І хоча його називали «батьком російського футуризму», у картинах Бурлюка виразно простежуються українські мотиви. Найвідомішою картиною футуриста є «Козак Мамай».

Художник Олександр Мурашко народився в Києві й часто спостерігав за роботою майстрів під час розписів Володимирського собору, що й визначило його подальший вибір професії. На його творчість впливали також розповіді бабусі про козацьке минуле, і він часто використовував у своїх роботах українські мотиви.

Словник

  • Ар-деко – означає «декоративне мистецтво», стиль поєднав принципи класичного мистецтва та елементи авангардизму.
  • Кубізм – це модерністська течія в мистецтві. Його послідовники зображували предметний світ з допомогою простих геометричних форм.
  • Супрематизм – напрям в авангардистському мистецтві, різновид геометричного абстракціонізму.
  • Футуризм – авангардистський напрям, що створював культ майбутнього і дискримінацію минулого разом із сьогоденням.

Ірина Валентинова

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні