Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаДозвілляМарія Приймаченко: фантастичний світ української художниці

Марія Приймаченко: фантастичний світ української художниці

Этот материал также доступен на русском языке
12 січня 1909 року народилася видатна українська художниця Марія Приймаченко, представниця «народного примітиву» або «наївного мистецтва».

Сьогодні 111-та річниця народження Незвичайної художниці. Світлій людині – світла пам’ять!

Звірі з фантазії Марії Приймаченко

Марія Приймаченко народилася за різними даними 31 грудня 1908 року або близько 12-13 січня 1909 року в селі Болотня на Київщині. За своє 89-річне життя створило понад 650 робіт. Вважається неперевершеним художником наївного народного стилю (примітивізму).

 

У своїх роботах зображувала чарівних тварин, квіти та сюжети із селянського побуту.

Протягом життя художниці її картини відвідали експозиції Всесвітньої виставки у Парижі, численні республіканські покази мистецтв та побували у Варшаві, Софії, Монреалі, Празі.

 

Сьогодні картини Марії Приймаченко оцінюють у десятки тисяч доларів, проте все життя художниця прожила у біді.

Приймаченко все життя малювала звірів, але ніколи не була у зоопарку. Їй порадили цього не робити під час навчання в експериментальних майстернях за Київського музею українського мистецтва. Начебто, щоб не зруйнувати її буйну уяву.

Справжніх екзотичних тварин Марія вперше побачила лише у дорослому віці – у цирку, куди її привіз видатний режисер Сергій Параджанов.

Марія Аксентівна ніколи не брала грошей за картини – вона їх лише дарувала.

Окрім малювання, Марія Приймаченко ще захоплювалася розписом та вишиванням. Художниці не стало 1997 року, коли їй було 89 років, і до останнього дня вона малювала, незважаючи на тяжку хворобу — поліомієліт, на яку хворіла з дитинства. Її картини та творчість допомагали їй жити.

За рішенням ЮНЕСКО 2009 рік став роком Марії Приймаченко: так світ відзначив її 100-річний ювілей.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні