Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаСтаттіКліщіївка: ключ від Бахмута - чому такий важливий цей населений пункт

Кліщіївка: ключ від Бахмута – чому такий важливий цей населений пункт

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні ми розповімо про село Кліщіївка, яке на початку осені було звільнено від окупантів.

Ми продовжуємо рубрику «Міста, села, місця, які сьогодні на слуху». У ній ми розповідаємо про різні населені пункти та місцевості, назви яких часто звучать у новинах з фронту, щоб краще розуміти, що і де саме відбувається.

Сьогодні ми розповімо про село Кліщіївка, яке на початку осені було звільнено від окупантів.

Власником села був комендант фортеці

Кліщіївка – село хоч і невелике, але має власну історію. Перші документальні згадки про нього з’явилися приблизно 1787 року. На той час село мало назву Карлівка і належало секунд-майору Карлу Томасу, який був комендантом Азовської фортеці. (До речі, у середині XVII століття ця фортеця кілька років перебувала під контролем запорізьких козаків). Пізніше Карлівка перейшла у власність капітана Плещеєва.

1841 року в селі було споруджено Покровський храм, який пережив усі війни та революції. До початку поточної війни церква була визначною пам’яткою і пам’яткою історії.

Назву Карлівка село зберігало аж до 1945 року, а потім було перейменовано на Кліщіївку. За даними останнього перепису населення, у селі проживали до 2022 року 512 чоловік.

 Стратегічний район для звільнення Бахмута

На початку повномасштабної війни Кліщіївка залишалася українською, проте після захоплення ворогом сусіднього села Андріївка у листопаді 2022 року біля Кліщіївки розпочалися бої. На початку 2023 року Кліщіївку окупувала ПВК «Вагнер», а влітку Збройні сили України почали відбивати село.

Річ у тому, що Кліщіївка – це стратегічний район, і, за словами наших військових, Бахмут з неї видно як на долоні. Після боїв, які тривали кілька місяців, 17 вересня Кліщіївку повернули під контроль України.

Як вважає військове командування, звільнення села має покращити тактичне становище наших сил для оточення та звільнення Бахмута. Села Андріївка та Кліщіївка були названі ключовими для цієї мети.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні