Четвер, 9 Травня, 2024
ГоловнаСтаттіБердянськ: всеукраїнський курорт в окупації

Бердянськ: всеукраїнський курорт в окупації

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні ми розповімо про Бердянськ, який з 27 лютого 2022 року перебуває під російською окупацією.

Ми продовжуємо рубрику «Міста, села, місця, які сьогодні на слуху». У ній ми розповідаємо про різні населені пункти та місцевості, назви яких часто звучать у новинах з фронту, щоб краще розуміти, що і де саме відбувається.

Сьогодні ми розповімо про Бердянськ, який з 27 лютого 2022 року перебуває під російською окупацією.

Першими поселенцями були козаки

Бердянськ розташований у південній частині Запорізької області. Понад сто років місто є морським, кліматичним та грязьовим курортом державного значення.

Перед вторгненням росіян в ньому проживало близько 110 тисяч людей. До 1841 року поселення, яке знаходилося на території сучасного міста, мало назву Берди. У перекладі з ногайської «берди» означає «даний богом», «багатий».

Першими поселенцями на місці майбутнього Бердянська були запорізькі козаки, які ще у XVI столітті започаткували тут форпост Запорізької Січі. Пізніше тут було збудовано Петрівську фортецю, яка входила до Дніпровської оборонної лінії. Вона призначалася для захисту південних рубежів імперії від набігів кримських татар.

1817 року під керівництвом герцога Ришельє тут почалося будівництво Азовського порту. Однак незабаром будівництво зупинилося, оскільки з’ясувалося, що місце для порту було вибрано дуже невдало. За кілька років після ретельного обстеження узбережжя було вирішено будувати порт на Бердянській косі.

Вже за чотири роки з початку будівництва нового порту поселення, яке тут з’явилося, значно збільшилося. В 1835 році Бердянськ здобув статус міста і незабаром став центром Бердянського повіту Таврійської губернії. Наприкінці XIX століття Бердянськ став приморським курортом з піщаними пляжами. У 1902 році тут було відкрито першу грязелікарню.

Не лише курорт, але й культурний центр

Після революції і до 1920 року місто перебувало поперемінно під владою Української Центральної Ради, гетьманату, більшовиків, денікінського уряду і нарешті було остаточно захоплено радянською владою.

Під час Другої світової війни Бердянськ перебував під фашистською окупацією з 1941-го по 1943 рік.

У 2016 році в Бердянську розпочалося будівництво військово-морської бази «Схід» ВМС України на Азовському морі.

Щодо культурних заходів, то у Бердянську в довоєнний час проходили Всеукраїнський фестиваль дитячої творчості «Топ-Топ» і Міжнародний пленер «Художник і місто», який носить ім’я уродженця Бердянської області Ісаака Бродського.

У Бердянську діють партизани

З початком повномасштабного вторгнення російської армії на територію України Бердянськ було окуповано. Жителі міста влаштовували протести, проте окупанти жорстоко їх придушували, а учасників затримували і били.

У березні 2022 року ударом українських сил було потоплено російський десантний корабель «Саратов».

У квітні 2022 року окупанти призначили заступником мера одного з місцевих двірників. Річ в тому, що жоден керівник державної установи або підприємства у Бердянську не перейшов на бік окупантів, тому «нову владу» створювали із двірників та вантажників.

У перші місяці окупації у Бердянську не вистачало продуктів та ліків. Незабаром у місті активізувався партизанський рух, на колабораціоністів стали відбуватися замахи, більшість з яких були успішними.

12 та 14 серпня жителі Бердянська повідомляли про численні вибухи та пожежі в районі порту і за містом.

Нове на сайті