Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаСтаттіНікополь: тут ташувалася перша козацька Січ

Нікополь: тут ташувалася перша козацька Січ

Этот материал также доступен на русском языке
Заснований у 1639 році Нікополь, що на Дніпропетровщині, полонив самобутніми пам'ятниками та затишними вулицями, наповненими історичним духом козацьких часів. Нині він переживає нелегкі часи.

Ми продовжуємо рубрику «Міста, села, місця, які сьогодні на слуху». У ній ми розповідаємо про різні населені пункти та місцевості, назви яких часто звучать у новинах з фронту, щоб краще розуміти, що і де саме відбувається.

Сьогодні ми розповімо про Нікополь, який окупанти постійно обстрілюють, знищуючи інфраструктуру і мирних жителів.

Місто, засноване козаками

Місто Нікополь розташоване на півдні України і входить до складу Дніпропетровської області. До 2022 року тут мешкало понад сто тисяч людей.

Заселяти територію, де зараз розташоване місто, стали ще за часів скіфів і сарматів.

Значно пізніше, наприкінці XV століття, ці землі починають освоювати українські козаки. У той час на місці сучасного Нікополя існувала козацька переправа через Дніпро, яка мала назву Микитин Ріг, оскільки покровителем Нікополя є Святий Микита.

З 1639 року протягом 13 років тут була розташована Січ, яка 1652-го була перенесена на острів Чортомлик. Цю Січ ще називають Микитинською, Першою або Старою. За кілька років, у 1647 році, в районі сучасного Нікополя Богдан Хмельницький рятувався від переслідувань коронного польського уряду, а трохи згодом саме тут його було обрано гетьманом України.

1779 року на березі Дніпра почалося будівництво фортеці, якій було дано назву Слов’янськ. За наказом Потьомкіна, разом із фортецею мали побудувати і місто Слов’янськ, проте ані фортеця, ані місто так і не були збудовані. У поселенні, що перебувало тут, жили запорізькі козаки, які переселилися у містечко після руйнування Нової Січі. Незабаром поселення здобуло назву Нікополь, що у перекладі з грецької означає «місто Микити».

Стає великим промисловим центром

З початку XIX століття Нікополь починає розвиватися як торговельно-ремісниче місто, і важливу роль у цьому відігравала Нікопольська пристань. Крім того, на розвиток Нікополя значно вплинули видобуток марганцевої руди, відкриття чавуноливарного і механічного заводів.

Під час подій Першої світової війни та Української революції (1917-1921 роки) влада у Нікополі постійно змінювалася, а з 1920 року остаточно перейшла до рук більшовиків. За радянських часів Нікополь був промисловим центром, основу якого складали металургійні підприємства. Під час Другої світової війни Нікополь з 1941 року перебував в окупації і був звільнений у 1944 році.

У 2014 році влітку та восени в місті проходили зйомки фільму «Милий Ганс, дорогий Петро». Основними декораціями став місцевий завод феросплавів.

Окупанти використовують ядерний шантаж

З початком повномасштабного вторгнення Нікополь не потрапив до числа окупованих територій. Проте із захопленого росіянами Енергодара, розташованого на другому березі Дніпра, окупанти, починаючи з перших днів, обстрілювали місто. Щоб уникнути наших ударів у відповідь, росіяни розмістили свої гармати на території Запорізької атомної електростанції, таким чином застосовуючи ядерний шантаж.

Сьогодні загарбники постійно обстрілюють Нікополь із «Градів» і важкої артилерії. Б’ють по житлових кварталах, руйнують будинки та інфраструктуру, страждає мирне населення.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні