Вівторок, 16 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіВеликий Потьомкінський острів: морські ворота і козацька січ

Великий Потьомкінський острів: морські ворота і козацька січ

Этот материал также доступен на русском языке
Ми продовжуємо рубрику «Міста, села, місця, які сьогодні на слуху». У ній ми розповідаємо про різні населені пункти і місцевості, назви яких часто звучать у новинах з фронту, щоб краще розуміти, що і де саме відбувається.

Сьогодні ми розповімо про Великий Потьомкінський острів і про те, чому його називають «сірою» зоною.

Стародавній порт відвідував Віщий Олег

Великий Потьомкінський острів розташований у дельті Дніпра, за п’ять кілометрів від Херсона. Це один з найбільших дніпровських островів, його площа – приблизно 25 квадратних кілометрів.

Через нього проходив історичний шлях «з варягів у греки», згідно з переказами, тут бували князі Олег, Ігор, Володимир, княгиня Ольга. На березі Пудової протоки, що проходить через острів, у XI столітті було збудовано місто-порт Олеш’є, яке на той час було морською брамою Київської Русі. На острові знайшли візантійські амфори, західноєвропейський меч, золоту візантійську монету. Пізніше місто було зруйноване монголами.

До речі, історики вважають, що після розгрому Запорізької Січі козаки оселилися тут і заснували Олешківську Січ. На підтвердження цього під час археологічних розкопок було виявлено козацькі трубки, посуд і зброю.

Під час Другої світової війни на херсонських островах, зокрема на Великому Потьомкінському острові, базувалися партизанські загони. Ці місця дуже зручні для проведення партизанських операцій, оскільки мають багато заплав, невеликих річечок і густу рослинність.

У наш час, до повномасштабного вторгнення окупантів, острів був місцевою туристичною пам’яткою і дачним селищем.

На острові встановлено український прапор

З весни до листопада 2022 року Великий Потьомкінський острів, розташований між правим і лівим берегами Дніпра, був окупований російськими військами. Після того як окупанти 11 листопада тікали з Херсона, вони зупинилися на лівому березі Дніпра, а сам острів став сірою зоною.

На острові є велика кількість дач, які окупанти використовували з власною метою. Вони висадили тут багато мінометних розрахунків, які ховалися у будинках і звідти обстрілювали наших захисників, а також мирне населення та інфраструктуру сусідніх міст і селищ.

Зараз Великий Потьомкінський острів має стратегічне значення, і його визволення зменшило б кількість обстрілів. На початку січня українські військовики висадилися на острів, щоб знищити там мінометні групи, а 2 січня там було встановлено прапор України. Фотографія з цією подією облетіла всі соціальні мережі. Щоправда, повністю острів ще не звільнено, хоча інформація про це і з’являлася в інтернеті. Начальниця Об’єднаного координаційного прес-центру Сил оборони Півдня України Наталія Гуменюк пояснила ситуацію так: «Установка прапора – це сигнал для ворога, що ми працюємо, земля наша і це все – Україна, а також це нагадування противнику про незворотність тих процесів, які ми запланували».

Вкрали навіть останки Потьомкіна та його пам’ятник

Великий Потьомкінський острів був названий на честь Григорія Потьомкіна, фаворита російської імператриці Катерини II. Потьомкіна було поховано у Херсоні, і перед втечею з міста на початку листопада окупанти вивезли до росії його останки, а пам’ятник демонтували.

* Сіра зона – своєрідна нейтральна територія між сторонами бойових дій.

 Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні