Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаСтаттіХерсон: життя під прицілом

Херсон: життя під прицілом

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні ми розповімо про Херсон, який 16 вересня відзначатиме свій день народження.

Ми продовжуємо рубрику «Міста, села, місця, які сьогодні на слуху». У ній ми розповідаємо про різні населені пункти та місцевості, назви яких часто звучать у новинах з фронту, щоб краще розуміти, що і де саме відбувається. Сьогодні ми розповімо про Херсон, який 16 вересня відзначатиме свій день народження.

Тут проходив торговельний шлях «з варягів у греки»

Херсон розташований у південній частині країни, на правому березі Дніпра. До “022 року у місті проживало біля трьохсот тисяч людей. Історія Херсона починається ще у IX столітті, коли тут проходив шлях «з варягів у греки». Пізніше на місці майбутнього міста ташувалися козацькі громади і хутори, рибні промисли та Запорізькі Січі. До речі, на території сучасної Херсонської області знаходилися дві з дев’яти Січей – Кам’янська на правому березі Дніпра та Олешківська на лівому. У 1737 році козаки за наказом кошового отамана Івана Малашевича збудували тут укріплення Олександрівський шанець, яке ташувалося на території сучасного Порт-Елеватора.

Офіційною датою заснування Херсона вважається 1778 рік, коли архітектор Михайло Вєтошніков розпочав будівництво Херсонської фортеці. Того ж року було відкрито херсонський порт.

 Батьківщина українського футуризму

У ХІХ столітті аж до революції Херсон був центром губернії. Під час Української революції в місті було створено товариство «Українська хата», яке пізніше було реорганізовано у херсонське товариство «Просвіта».

Херсон завжди вважався культурним центром, а крім того, саме тут став зароджуватися український футуризм. У Херсоні розпочинав творче життя художник-футурист Давид Бурлюк, який під час літньої практики намалював 350 етюдів Херсонщини.

На сцені місцевого театру виступали українські корифеї, кілька років працював засновник однієї з акторських систем режисер Всеволод Мейєрхольд, а херсонська Чаплинка стала батьківщиною драматурга Миколи Куліша.

У наш час з 1999 року в Херсоні проводився щорічний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії », а з 2020 року – фестиваль сучасного мистецтва «ГогольФест».

 Місто-герой не здається

Коли почалося повномасштабне вторгнення російської армії, у перші ж дні було захоплено багато міст Херсонської області, Каховська ГЕС, а також мости через Дніпро та Північнокримський канал. Загарбники почали обстрілювати Херсон із артилерії і за кілька днів повністю окупували місто. Мешканці міста виходили на мітинги-протести з українськими прапорами і гаслами «Херсон – це Україна», перекривали дорогу військовій техніці. Росіяни застосовували світлошумові та сльозогінні гранати, щоб розігнати протестувальників.

11 листопада 2022 року внаслідок контрнаступу ЗСУ на півдні України Херсон було звільнено від російських окупантів. Однак російські війська і сьогодні продовжують обстрілювати місто і область з мінометів, артилерії, танків, «Градів», безпілотників та авіації, знищуючи все на своєму шляху. Не зупиняє їх навіть те, що під обстрілом гинуть мирні люди.

У березні 2022 року Указом Президента України Херсону було надано почесний знак «Місто-герой України».

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні