П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаСтаттіБахмут: непідкорена фортеця

Бахмут: непідкорена фортеця

Этот материал также доступен на русском языке
Ми продовжуємо рубрику «Міста, села, місця, які сьогодні на слуху». У ній ми розповідаємо про різні населені пункти та місцевості, назви яких часто звучать у новинах з фронту, щоб краще розуміти, що і де саме відбувається.

Сьогодні ми розповімо про Бахмут, за який зараз точаться запеклі бої.

Перший страйк робітники влаштували в Бахмуті

Бахмут розташований на річці з такою самою назвою, і до початку російської агресії тут проживало 72 310 осіб. Місто має давню історію. У 1571 році тут було збудовано фортецю і засновано прикордонну «Бахмутівську сторожу», яка згодом перетворилася на укріплену слобідку.

В 1718 році жителів міста практично викосила страшна епідемія чуми, а через півстоліття в Бахмуті стався один із перших страйків кріпаків на підприємствах імперії. Своїм указом Катерина II збільшила казенні повинності, але робітники відмовилися виконувати драконівські вимоги і розпочали страйк, який був жорстоко придушено.

У 1783 році Бахмут здобув статус міста, а ще через сто років тут було відкрито великі запаси кам’яної солі, після чого кількість копалень і шахт почала стрімко збільшуватися.

Після революції місто перейменували на Артемівськ на честь радянського діяча, який мав партійне прізвисько Артем. А у 2016 році місту повернули його історичну назву.

Бахмут окупували двічі

У минулому столітті Бахмут вже одного разу перебував в окупації — на початку Другої світової війни його захопили німецькі війська. Але в 1943 році під час Донбаської операції його було звільнено бійцями 32-го стрілецького корпусу.

Друга спроба окупації Бахмута була здійснена проросійськими сепаратистами у квітні 2014 року, проте вже через три місяці наші війська звільнили місто.

Майже з самого початку російської агресії Бахмут став прифронтовим містом, яке регулярно зазнає обстрілів загарбників. Наразі місто зруйновано більш ніж на 60 відсотків.

Незважаючи на це, оборона Бахмуту триває. За словами військовиків, ситуація залишається складною, але контрольованою. Загарбники перейшли до тактики, яку вони використовували у Сирії – тактики випаленої землі. Авіацією та артилерійським вогнем російські військовики знищують будівлі, завдають ударів по наших позиціях. Також до боїв агресор залучає спецназ й десантно-штурмові підрозділи.

Завод шампанських вин розташован під землею

У Бахмуті розташовано найбільше підприємство у Східній Європі з виробництва ігристих вин класичним пляшковим методом. Засноване воно було у 1950 році і розташоване під землею, на глибині 72 метрів, у гіпсових виробках XVII століття.

Перша партія вина була випущена 1954 року. А 1991 року, після здобуття незалежності, завод здобув право виробляти ігристі вина під власними торговельними марками. Вина заводу мають 13 Гран-прі, 76 золотих, 44 срібні, 7 бронзових медалей, понад 75 дипломів, а також два найвищі призи за майстерність та якість.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні