П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатДогляд за пенсіонером: як оформити і які послуги можна отримати

Догляд за пенсіонером: як оформити і які послуги можна отримати

Этот материал также доступен на русском языке
Нещодавна ми розповідали, хто і за яких умов може отримати безкоштовну допомогу соціального працівника. Але що робити, якщо відмовляють у допомозі або працівник надає її неякісно? Тож продовжимо цю тему.

Догляд за літньою людиною: кому з пенсіонерів надається безкоштовна допомога і як оформити.

Чи можуть відмовити в наданні послуг?

Рішення про відмову або надання соціальних послуг ухвалюється протягом десяти робочих днів з дня одержання заяви про надання соціальних послуг за результатами оцінювання потреб особи у соціальних послугах.

Рішення про надання або відмову у наданні соціальних послуг екстрено (кризово) ухвалюється невідкладно, не пізніше однієї доби з моменту одержання відповідної заяви.

Таке рішення видається або надсилається заявникові не пізніше трьох робочих днів після його ухвалення. У рішенні про надання соціальних послуг обов’язково зазначаються результати оцінювання потреб особи у соціальних послугах і надавач соціальних послуг.

Якими є підстави для відмови?

Підставами для відмови у наданні соціальних послуг є:

  1. відсутність потреби у соціальних послугах за результатами оцінювання потреб особи;
  2. ненадання надавачем соціальних послуг тих соціальних послуг, яких потребує особа.

Не може бути відмовлено у наданні соціальних послуг у разі наявної загрози життю або здоров’ю особи, домашнього насильства, насильства за ознакою статі або жорстокого поводження з дітьми.

Куди звертатися, якщо порушили ваші права?

Соціальний працівник не має права безпідставно відмовити у наданні соціальних послуг. Якщо окремий соціальний працівник не надає послуги, або надає їх недбало, неякісно, людина, яка їх отримує, може поскаржитися як в управління соціального захисту населення, де отримує безпосередньо послуги, так і до міністерства соціальної політики України (номер «гарячої лінії» для подання звернень особами з інвалідністю 15-39) або до суду.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні