Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатДогляд за літньою людиною: кому з пенсіонерів надається безкоштовна допомога і як...

Догляд за літньою людиною: кому з пенсіонерів надається безкоштовна допомога і як оформити

Этот материал также доступен на русском языке
Люди похилого віку дуже часто потребують стороннього догляду, бо не можуть дати собі ради. Розберемося, хто і за яких умов має на це право.

Кому допомогу нададуть вдома?

На отримання послуги з догляду вдома мають право: люди похилого віку, особи з частковою або повною втратою рухової активності, пам’яті, з невиліковними хворобами, хворобами, що потребують тривалого лікування, люди з інвалідністю.

Куди звертатися?

Для отримання соціальних послуг особа, яка їх потребує, подає до соціальної служби за своїм задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання (перебування) заяву про надання соціальних послуг у письмовій формі. Подати заяву на отримання послуги заявник може особисто або через законного представника, шляхом відправлення документів поштою (рекомендованим листом).

Також заяву можна подати в електронній формі – через Єдиний державний вебпортал електронних послуг «Дія».

Документів потрібно багато і різних

Відповідно до пункту 28 Постанови Кабінету Міністрів № 587, для отримання соціальної допомоги, крім заяви, доведеться надати чимало документів. А саме:

  • копію паспорта громадянина України або іншого документа, що посвідчує особу, яка потребує надання соціальних послуг ;

  • копію ідентифікаційного коду або копію паспорта громадянина України (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття ідентифікаційного коду і мають про це відмітку в паспорті) .

  • копію довідки до акту огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ (для осіб з інвалідністю);

  • висновок про стан здоров’я особи, яка потребує надання соціальних послуг, за формою, затвердженою МОЗ;

  • копію рішення суду про обмеження цивільної дієздатності або визнання недієздатною особи, яка потребує надання соціальних послуг (для недієздатних осіб та осіб, цивільна дієздатність яких обмежена);

  • копію рішення суду або органу опіки та піклування про призначення опікуна або піклувальника особі, яка потребує надання соціальних послуг (за наявності опікуна або піклувальника);

  • рішення органу опіки та піклування про надання соціальних послуг (якщо подається повідомлення уповноваженої особи органу опіки та піклування (для недієздатних осіб, опікуна яким не призначено або які втратили з ним зв’язок під час дії надзвичайного або воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях);

  • копію документа, що підтверджує повноваження представника органу опіки та піклування (якщо подається повідомлення уповноваженої особи органу опіки та піклування (для недієздатних осіб, опікуна яким не призначено або які втратили з ним зв’язок під час дії надзвичайного або воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях), з пред’явленням оригіналу;

  • копію паспорта громадянина України опікуна (опікунів) або піклувальника (піклувальників) особи, яка потребує надання соціальних послуг (за наявності опікуна (опікунів) або піклувальника (піклувальників);

  • акт оцінки потреб особи або сім’ї (за наявності), складений соціальним менеджером або фахівцем із соціальної роботи, або соціальним працівником;

  • декларацію про доходи та майновий стан осіб (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї) за формою, затвердженою Мінсоцполітики;

  • копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (за наявності).

Зазначені копії документів засвідчуються посадовими особами уповноваженого органу або центру надання адміністративних послуг, який прийняв заяву.

Які послуги нададуть?

Догляд вдома передбачає допомогу в самообслуговуванні (дотримання особистої гігієни, рухового режиму, годування), пересуванні в побутових умовах, веденні домашнього господарства (закупівля і доставка продуктів харчування, ліків та інших товарів, приготування їжі, косметичне прибирання житла, оплата комунальних платежів, прання білизни, дрібний ремонт одягу). В організації взаємодії з іншими фахівцями та службами (виклик лікаря, працівників комунальних служб, транспортних служб тощо); навчанні навичкам самообслуговування; допомозі в забезпеченні технічними засобами реабілітації, навчанні навичкам користування ними; психологічній підтримці; наданні інформації з питань соціального захисту населення; допомозі в отриманні безоплатної правової допомоги; допомозі в оформленні документів. Усе це регламентується Державним стандартом*.

Вартість надання соціальних послуг

Соціальна послуга догляду вдома безоплатно надається інвалідам I групи, особам, які цього потребують, за умови, що їх середньомісячний сукупний дохід становить менше двох прожиткових мінімумів для відповідної категорії осіб (менше 5 386 грн. для працездатних осіб, менше 4 186 грн. для тих, хто втратив працездатність).

Середньомісячний сукупний дохід отримувача соціальної послуги для визначення права на її отримання за рахунок бюджетних коштів або з установленням диференційованої плати визначається за попередні шість місяців до дня звернення по надання соціальної послуги. Обчислюється шляхом ділення середньомісячного сукупного доходу членів сім’ї на їх кількість.

Якщо середньомісячний сукупний дохід особи більше двох, але не перевищує чотирьох прожиткових мінімумів для відповідної категорії осіб, таким особам догляд вдома надається з установленням диференційованої плати (порядок визначається постановою КМУ**).

Якщо середньомісячний сукупний дохід особи перевищує чотири прожиткові мінімуми для відповідної категорії осіб, соціальна послуга надається власним рахунком самої особи чи за рахунок третіх осіб. Таким же чином надаються послуги понад обсяги, визначені Державним стандартом послуг.

Орган соціального захисту населення протягом десяти робочих днів з дня одержання заяви відповідно до отриманих документів (даних) та з урахуванням результатів оцінювання потреб особи (сім’ї ) у соціальній послузі догляду вдома приймає рішення про надання або відмову в соціальній послузі за рахунок бюджетних коштів. Це підтверджується формою, затвердженою Мінсоцполітики.

(Закінчення читайте в наступному номері)

Підготували
Світлана Комісаренко та Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

*Наказ Мінсоцполітики України «Про затвердження Державного стандарту догляду вдома» № 760 від 13 листопада 2013 року;

**Постанова «Про затвердження Порядку установлення диференційованої плати за надання соціальних послуг» № 429 від 1 червня 2020 року.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні