Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатОпіка над інвалідом: які доплати належать тим, хто доглядає хворого пенсіонера

Опіка над інвалідом: які доплати належать тим, хто доглядає хворого пенсіонера

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо людина доглядає інваліда, вона має право претендувати на оплату за послуги.

До редакції надійшов лист від Матвійчука Степана, він має інвалідність 1 групи. Читач запитує, які потрібні документи, щоб було призначено компенсацію за сторонній догляд, і чи може Пенсійний фонд відмовити у цій соціальній допомозі.

Як призначають компенсацію?

Постанова КМУ №233 від 20.03.2019 року «Деякі питання державної допомоги окремим категоріям громадян» передбачає, що непрацюючій працездатній особі, яка доглядає за особою з інвалідністю I групи, а також за особою, яка досягла 80-річного віку, щомісячні компенсаційні виплати здійснюються до моменту втрати зазначеною особою такого права або до дати призначення їй іншої виплати, встановленої законодавством.

Постановою КМУ № 859 від 23.09.2020 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі» (далі – Постанова №859) визначено Порядок, який встановлює механізм призначення і виплати компенсації за догляд (далі – компенсація), що призначається фізичній особі, яка надає соціальні послуги з догляду без провадження підприємницької діяльності на непрофесійній основі, без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг (далі – фізична особа, яка надає соціальні послуги) особам із числа членів своєї сім’ї, які спільно з нею проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки (далі – соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі) та є особами з інвалідністю I групи.

 Кому можуть відмовити?

Згідно з Постановою №859, пункт 2, компенсація не призначається:

1) тим, хто надає соціальні послуги особам, які отримують:

  • соціальні послуги з догляду вдома, паліативного, стаціонарного догляду;

  • виплати на догляд відповідно до Законів України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю» (крім осіб з інвалідністю з дитинства I групи);

2) фізичним особам, які надають соціальні послуги та отримують допомогу на догляд відповідно до Закону України «Про психіатричну допомогу»;

3) фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без провадження підприємницької діяльності на професійній основі.

***

Таким чином, розглянувши ваші документи, документи піклувальника, органи соціального забезпечення мають підстави для призначення (або непризначення) такого виду компенсації.

І особа, яка доглядає за особою з інвалідністю 1 групи, може обирати вид компенсації відповідно або до Постанови КМУ № 832, або до Постанови КМУ № 859, надавши заяву до органів соціального забезпечення.

Якщо ваше право порушено, ви можете звернутися до адміністративного суду з позовом про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії до того державного органу, який призначає вам компенсацію.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті