П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаКоли, у якому віці та ситуації, можна отримати соціальну пенсію

Коли, у якому віці та ситуації, можна отримати соціальну пенсію

Этот материал также доступен на русском языке
Внутрішньо переміщені особи отримали відповіді на 22 запитання щодо пенсій під час прямої лінії Пенсійного фонду України.

На запитання пенсіонерів-переселенців відповіли фахівці Головного управління Пенсійного фонду в Дніпропетровській області Олена Болжеларська, начальниця управління з обслуговування громадян, та Анжела Немеш, заступниця начальника управління з питань виплат.

– Маю статус ВПО з 2014 року. Довгий час живу в іншому місті, купив квартиру і в ній прописався. Як я можу позбутись цього статусу? Він мені не допомагає, а шкодить.

– Із заявою про відмову від довідки “Про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи” ви можете звернутися до будь-якого територіального органу соціального захисту населення або самостійно зробити це у додатку «Дія. Скасування статусу ВПО».

– Чи видають уже пенсійні посвідчення пенсіонерам із числа ВПО, які отримали статус із 2014 року?

– Так. Щоб замовити пенсійне посвідчення ви можете звернутись до будь-якого відділу обслуговування громадян (сервісного центру) надавши:

  • паспорт,
  • документ, що підтверджує реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті),
  • та фотокартку

У заяві, потрібно вказати, в якому відділі обслуговування громадян (сервісному центрі) бажаєте отримати документ. З повним переліком сервісних центрів та телефонами «гарячих ліній» можна ознайомитися: в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України (вкладка «Органи ПФУ»); на офіційному сайті Пенсійного фонду України за посиланням: https://www.pfu.gov.ua/ (в головному меню обрати вкладку «Контакти» → «Територіальні органи ПФУ»)

– Мені 57,5 років. Цікавить питання соціальної пенсії. Коли її можна оформити?

– Відповідно до статті 9 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (далі — Закон) у солідарній системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування призначаються такі пенсійні виплати: пенсія за віком, пенсія по інвалідності та пенсія у зв’язку з втратою годувальника.

Особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення 60 років за наявності страхового стажу не менше 15 років по 31 грудня 2017-го. Починаючи з 1 січня 2018 року право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років мають особи за наявності страхового стажу:

  1. з 1 січня 2023 року по 31 грудня 2023 року – не менше 30 років;
  2. з 1 січня 2024 року по 31 грудня 2024 року – не менше 31 року.

У разі відсутності, починаючи з 1 січня 2018 року, страхового стажу, право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 63 роки мають особи за наявності страхового стажу:

  • з 1 січня 2023 року по 31 грудня 2023 року – від 20 до 30 років;
  • з 1 січня 2024 року по 31 грудня 2024 року – від 21 до 31 року.

У разі відсутності, починаючи з 1 січня 2019 року, страхового стажу, право на призначення пенсії за віком мають особи після досягнення віку 65 років за наявності страхового стажу:

  • з 1 січня 2023 року по 31 грудня 2023 року – від 15 до 20 років;
  • з 1 січня 2024 року по 31 грудня 2024 року – від 15 до 21 року.

У разі відсутності, починаючи з 1 січня 2018 року, необхідного страхового стажу на дату досягнення віку, пенсію за віком може бути призначено після набуття особою страхового стажу, визначеного частинами першою – третьою статті 40 Закону на дату досягнення відповідного віку. У випадку відсутності права на пенсію за віком, відповідно до цього закону, особи звертаються до органів соціального захисту за призначенням соціальної допомоги як особі, яка не має права на пенсію, відповідно до ЗУ № 1727-ІV від 18.05.2001 «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю».

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні