Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яАптеки, магазини, банки: як захиститися від кондиціонера?

Аптеки, магазини, банки: як захиститися від кондиціонера?

Этот материал также доступен на русском языке
Ми продовжуємо рубрику «Читач пише». Авторами матеріалів, що публікуються тут, є ви, наші читачі.

Сьогодні пропонуємо вашій увазі лист Михайла Череваня, пенсіонера з Одеси.

«Багато років буду вашим читачем і тому вважаю, що маю право на конструктивну критику. І впевнений, що мого листа ви опублікуєте, тому що вміння сприймати критику – це ознака солідності та об’єктивності, а ви – солідне та об’єктивне видання.

У публікації Обережно – кондиціонери: чому наш “рятівник” від спеки несе смертельну небезпеку ви порушили дуже важливу тему.

Починається стаття так: «У спеку всі мріють якнайшвидше потрапити до приміщення з працюючим кондиціонером». Так – але не так. Я – одесит, в аптеках, на жаль, буваю частіше, ніж в оперному театрі.

За літо я спеціально обійшов 24 аптеки у різних районах міста. І ось вам мій висновок: у жодній аптеці кондиціонер не встановлений так, щоб комфортно було відвідувачу. Скрізь вони дмухають поверх голів аптекарів безпосередньо на (пробачте) спітнілих, найчастіше немолодих людей, котрі зайшли з розпеченої вулиці. І що з цього випливає? А витікає (з носа) назавтра нежить, застуда від різкого переохолодження «гарячого» організму.

До речі, така сама картина у всіх відвіданих мною поштових відділеннях, у багатьох магазинах, установах.

Як змінити цей підхід? «Скаржтеся в мацепекарню», – «усміхнула» мене порадою аптекарка на самому початку літа. Тож ви маєте рацію щодо загострення хроніки – ринітів та ларингітів, але це про тих, хто постійно під кондиціонером. А відвідувачам – «лише» застуда.

І ще – ви там же дуже чітко помітили, що «через поганий догляд за фільтрами кондиціонера в них накопичуються бактерії. З потоками повітря вони розносяться і можуть призвести до алергічних реакцій».

Більше того, на даний момент у Польщі вже 19 смертей від так званої «хвороби легіонерів». А загалом – понад 160 інфікованих. Джерело цієї легеневої інфекції, яка передається вдиханням інфікованих водних бризок, – системи кондиціювання.

Тож ви з попередженням у десятку влучили, я лише власні п’ять копійок додав”.

Нове на сайті