Четвер, 9 Травня, 2024
ГоловнаСтаттіОлешки: стародавня батьківщина козаків

Олешки: стародавня батьківщина козаків

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні ми розповімо про Олешки, які розташовані на тимчасово окупованій території.

Ми продовжуємо рубрику «Міста, села, місця, які сьогодні на слуху». У ній ми розповідаємо про різні населені пункти та місцевості, назви яких часто звучать у новинах з фронту, щоб краще розуміти, що і де саме відбувається. Сьогодні ми розповімо про Олешки, які розташовані на тимчасово окупованій території.

Місто кілька разів змінювало свою назву

Місто Олешки розташоване на Херсонщині, на березі річки Конка. До війни в ньому проживало 24 520 осіб. Поруч із містом розташовані знамениті Олешківські піски – один із найбільших піщаних масивів Європи.

Місто Олешки, хоч і невелике, але дуже давнє. Ще у Х столітті тут існувало слов’янське торговельне поселення Олешшя, яке було опорним пунктом Київської Русі на Дніпрі. Вважається, що у цих місцях росло багато вільхових дерев, від назви яких і було утворено назву міста, що означає «вільховий ліс». Однак датою заснування поселення вважається 1711 рік, з якого протягом 17 років поряд з Олешками розташовувалася Олешківська Січ.

Наприкінці 1700-х років місто було перейменовано на Дніпровськ, але незабаром йому повернули стару назву. З цього моменту і до радянських часів Олешки були центром Дніпровського повіту Таврійської губернії. У липні 1893 року місто отримало власний герб, на якому було зображено запорізьку галеру і щит Таврійської губернії.

Після приходу радянської влади в 1928 році Олешки стали Цюрупинськом – на честь одного з радянських діячів. Але 19 травня 2016 року в рамках декомунізації місту було повернуто рідну назву Олешки.

Окупанти не давали жителям евакуюватися

З перших днів повномасштабного вторгнення Олешки були окуповані російськими військами. Під час обстрілів було зруйновано пам’ятники, житлові будинки, вулиці, окупанти не пожаліли навіть цвинтар. З центральної площі міста зняли тризуб, який було встановлено замість пам’ятника «вождеві світового пролетаріату». Жителі міста чинили опір «новому режиму» – вийшли на багатотисячний мітинг із українськими прапорами та гаслами «Олешки – це Україна!».

Збройні сили України постійно намагалися вибити загарбників із міста, знищували склади боєприпасів і техніки ворога. На початку червня росіяни підірвали Каховську греблю, і вода ринула в місто, більша частина якого опинилася під водою. Рівень затоплення сягав чотирьох метрів.

При цьому окупанти не давали змоги жителям евакуюватися, обстрілюючи територію міста. На 19 червня кількість загиблих внаслідок вибуху греблі перевищувала 500 людей. Більше того, «визволителі» забирали човни і відмовляли в евакуації тим, хто не мав російського паспорта.

На теперішній час в Олешках окупанти проводять обшуки і перевіряють, чи є російський паспорт, а також з’ясовують відомості про родичів. Таким чином росіяни чинять тиск на людей і намагаються придушити опір. Днями з’явилася інформація, що ввечері 22 липня було підірвано будинок Георгія Журавка, якого окупанти призначили «керівником міста».

Що таке Олешківська Січ?

Олешківська Січ була територіально-військовою організацією запорозьких козаків, розташованою на лівому березі Дніпра. Цими територіями на той час володіло Кримське ханство, і хан Девлет-Гірей II на прохання кошового отамана Костя Гордієнка надав козакам землі під Олешківську Січ.

Нове на сайті