Четвер, 9 Травня, 2024
ГоловнаСтаттіКуп'янськ: за останні 80 років був окупований двічі

Куп’янськ: за останні 80 років був окупований двічі

Этот материал также доступен на русском языке
Ми продовжуємо рубрику «Міста, села, місця, які сьогодні на слуху». В ній ми розповідаємо про різні населені пункти і місцевості, назви яких часто звучать в новинах з фронту, щоб краще розуміти, що і де саме відбувається.

Сьогодні ми розповімо про Куп’янськ. Місто було визволено від окупантів ще минулого року, проте росіяни досі не припиняють обстріл мирних жителів.

Форпост від набігів турків і татар

Куп’янськ розташований у Харківській області. Місто було засноване 1655 року, коли вихідці з Правобережної України, рятуючись від польського гніту, активно почали заселяти ці місця. Про те, що у місті вже на той час була значна кількість мешканців, говорить і будівництво нової церкви. Зазвичай храми у нових містах зводили тоді, коли швидко збільшувалася кількість парафіян.

Над Куп’янськом постійно висіла загроза нападу турецько-татарських орд, і 1679 року населений пункт став частиною Ізюмської оборонної лінії. 1685 року Куп’янськ було передано до Ізюмського полку і вперше названо містом.

Вже наприкінці 1800-х років у Куп’янську працювали чотири десятки навчальних закладів і кілька підприємств. Місто швидко розвивалося, у 1895 році неподалік міста було побудовано великий залізничний вузол.

1917 року під час українського визвольного руху Куп’янськ став частиною Української Народної Республіки, але вже у січні 1918 року його захопили більшовики. Наприкінці квітня цього ж року Куп’янськ перейшов до рук німецької армії, а з травня протягом восьми місяців його контролювала українська влада. Але у грудні 1918 року місто остаточно зайняли більшовики.

Мирні протести розганяли димовими шашками

До війни Куп’янськ був важливим залізничним та автомобільним вузлом. У місті проживали 26 627 осіб, працювало кілька тисяч підприємств і організацій, влада збиралася відкрити майданчик для перевантаження контейнерів та овочесховища. Проте війна зруйнувала всі плани. І через 80 років після німецької окупації міста Куп’янськ знову опинився в руках агресора, цього разу – російських загарбників. Мешканці міста виходили на мирні протести, піднімали державний прапор України, скандували: «Куп’янськ – це Україна», але російські військовики розганяли протестувальників, стріляли в них, кидали димові шашки, проводили обшуки, арешти і вбивства мешканців міста.

У вересні 2022 року Збройні сили України підійшли до Куп’янська і почали витісняти російську армію. А 10 вересня місто було остаточно визволено від російських окупантів і над міською радою встановлено український прапор.

Після відступу з міста росіяни постійно обстрілюють його з артилерії та реактивних систем залпового вогню, завдають авіаударів (Куп’янськ розташований за 40 кілометрів від кордону з Росією). Від обстрілів у місті постраждало багато мешканців, центральна лікарня, житлові багатоповерхові будівлі і ліцей, а також велика залізнична станція Куп’янськ-Вузловий.

Від чого походить назва Куп’янськ?

За однією з версій свою назву Куп’янськ отримав від слова «купець». За старих часів річка Оскол, на якій стоїть місто, була судноплавною, і купці часто зупинялися тут для відпочинку і у торговельних справах.

За другою версією, вся територія міста колись була буквально усіяна торф’яними купинами – купинами, від яких і походить нинішня назва міста.

Нове на сайті