Четвер, 9 Травня, 2024
ГоловнаСтаттіМелітополь: місто козаків і партизанів

Мелітополь: місто козаків і партизанів

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні ми розповімо про Мелітополь, який зараз вдруге за свою історію перебуває під тимчасовою окупацією.

Ми продовжуємо рубрику «Міста, села, місця, які сьогодні на слуху». У ній ми розповідаємо про різні населені пункти та місцевості, назви яких часто звучать у новинах з фронту, щоб краще розуміти, що і де саме відбувається.

У Мелітополі здавна жили запорізькі козаки

Мелітополь розташований у Запорізькій області і стоїть на річці Молочній, біля Молочного лиману. До війни там мешкали майже 150 тисяч людей. Через місто проходить залізниця у напрямку Криму, а за радянських часів у Мелітополі збиралися створювати морський порт.

На околицях міста археологами виявлено багато курганів, скіфські та сармато-аланські поховання. Неподалік розташована так звана Кам’яна Могила, яку давні люди використовували як святилище*.

А під час російсько-турецької війни неподалік майбутнього Мелітополя, поблизу переправи Овечий брід, загін запорізьких козаків курінного отамана Микити Моїсеєва розбив військо кочівників-калмиків.

Перші документальні згадки про Мелітополь з’явилися у 1769 році, коли тут було збудовано польові укріплення і служили запорізькі козаки. Трохи згодом тут почали селитися сім’ї козаків, вільнонаймані, відставні солдати і переселенці.

Поруч ташувалося ногайське поселення, яке називалося Кізіяр, тобто Червоний Берег, яке у 1816 році перейменували на Новоолександрівку. Це селище стало центром повіту, що дозволило 1842 року присвоїти йому статус міста і дати нову назву Мелітополь.

Після революції 1917 року Мелітополь став частиною Української Народної Республіки. Кілька днів тут перебували війська Центральної Ради, але невдовзі влада знову перейшла до більшовиків. Під час Другої світової війни Мелітополь упродовж двох років перебував в окупації.

З 2008 року Мелітополь є представником України у міжнародній програмі «Інтеркультурні міста», яка об’єднує 21 місто Європи. Програмою керує Рада Європи, а її мета – налагодити діалог між національними меншинами та владою і встановити доброзичливі відносини між самими представниками національних меншин.

Партизани не дають спокою окупантам

Внаслідок російського вторгнення у лютому 2022 року агресори завдали ракетних ударів по Мелітопольській авіабазі. За два дні російські війська увійшли до Мелітополя і окупували його. Буквально одразу вони вивезли із краєзнавчого музею історико-культурні цінності, серед яких була унікальна колекція скіфського золота.

З початку окупації російські загарбники перетворили Мелітополь на свій логістичний центр. Проте партизанські загони, до складу яких увійшли місцеві жителі, чинять жорсткий опір ворогові, проводять успішні операції, займаються знищенням логістики, колаборантів та офіцерів ворожої армії.

На початку липня з’явилася інформація, що загарбники перекидають до Мелітополя свіжі сили, а буквально наступного дня на військовій базі противника, розташованій на околиці міста, пролунав потужний вибух. Щоб приховати власні втрати, російські окупанти запустили кілька мобільних крематоріїв, які забруднюють повітря і отруюють існування городянам та мешканцям прилеглих територій. Також відомо, що окупанти мінують засіяні поля поблизу міста.

За даними Міністерства оборони, Збройні сили України просуваються вперед на Мелітопольському напрямку, незважаючи на тяжкі та кровопролитні бої.

Довідка НП.  Святилище – храм або священне місце, споруджене на честь якогось божества, святого або мученика.

Нове на сайті