Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаВ якому разі при нарахуванні пенсії неповний місяць роботи зарахують як повний

В якому разі при нарахуванні пенсії неповний місяць роботи зарахують як повний

Этот материал также доступен на русском языке
До редакції звернулася пенсіонерка із Полтави. Вона просила не називати її прізвище. Вона має кілька запитань, відповіді на які можуть бути цікавими й іншим нашим читачам.

Допоможіть розібратися з пенсією

Що потрібно знати про розрахунок коефіцієнта стажу?

«У мене 50 років 7 місяців та 18 днів стажу. У роздруківці Пенсійного фонду видно, що мені враховують стаж з 2004 року 44 місяці і виводять коефіцієнт 44: 1200 = 0,03666, замість 607: 1200 = 0,50583. Це правильно? Чим це регламентується?»

Очевидно, що якщо у вас 50 років та 7 місяців стажу, то коефіцієнт стажу становить 0,50583. Тобто ви правильно написали формулу розрахунку. Вона зазначена у статті 25 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Впевнені, що саме цей коефіцієнт враховується під час розрахунку пенсії.

Інше питання, що з 2004 року запроваджено поняття страхового стажу. Тому при призначенні пенсії комп’ютерна програма умовно здійснює, зокрема, умовний розрахунок стажу, отриманого після 1 січня 2004 року.

Це, до речі, робиться ще й для того, щоб з’ясувати, чи вигідно розраховувати пенсію за двоскладовою формулою. Але вкотре повторимося, що це умовності. Зайві розрахунки справді можуть ввести в оману. Наша порада: просто не зважати на ці додаткові розрахунки.

В якому разі зарахують неповний місяць роботи?

«18 днів стажу, що залишилися, у розрахунку не беруть участь. Чи повинні вони вважатися як повний місяць?»

Під час розрахунку пенсії враховуються лише повні місяці, а дні відкидаються. Це прописано у статті 24 вищезазначеного Закону. Там написано буквально: «страховий стаж враховується в місяцях». Це ж випливає з самої формули розрахунку коефіцієнта стажу, про яку написано вище.

Інше питання, що, починаючи з 2004 року, неповний місяць роботи зараховується до страхового стажу як повний, за умови, що сума сплачених за цей місяць страхових внесків є не меншою за мінімальний.

* «Про затвердження Порядку підтвердження стажу роботи для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній» №637 від 12 серпня 1993 року.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні