Вівторок, 30 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіШкола пенсіонера: як оформити пенсію під час війни

Школа пенсіонера: як оформити пенсію під час війни

Этот материал также доступен на русском языке
Незважаючи на військові дії в Україні, життя продовжується, діти ростуть, дорослі наближаються до пенсійного віку. І тут з'являється багато питань у зв'язку з змінами, що постійно змінюються, і змінами, що вносяться до закону.

Ми продовжуємо тему призначення пенсій. І сьогодні розповімо, що таке кваліфікований електронний підпис (КЕП) і як з його допомогою оформити пенсію через інтернет. А також – що треба знати майбутнім пенсіонерам, які перебувають за кордоном або мають статус внутрішньо переміщеної особи.

Що таке КЕП і як його отримати?

Для багатьох це питання, яке найбільше лякає. Втім, кваліфікований електронний підпис потрібен, насамперед, щоб авторизуватися (зареєструватися) на порталі електронних послуг ПФУ. Як варіант, це можна зробити через особистий кабінет в «Приват24». Ще один шлях – зареєструватися у застосунку «Дія» і активувати «Дія.Підпис». Для прикладу пишемо, як це радять робити в «ПриватБанку».

Для створення КЕП через «Приват24»:

  1.  Авторизуйтеся в особистому кабінеті «Приват24».
  2.  В меню «Всі послуги» виберіть вкладку «Бізнес».
  3. Виберіть «Електронний підпис фізичної особи».
  4.  Заповніть відомості в формі заявки для отримання сертифікату.
  5.  Перевірте коректність заповненої інформації і натисніть «Дані вірні».
  6.  Придумайте і введіть пароль на файл, який є сховищем ключів, і натисніть «Далі».
  7.  Введіть пароль, який отримали в СМС або в мобільному додатку «Приват24».
  8.  Поставте відмітку в чекбоксі (прапорець або галочка) про те, що ви згодні з умовами та правилами, і натисніть «Далі».
  9. Готово, КЕП створено! Сертифікат формується автоматично.

Зазначається, що отримання таким чином КЕП є безкоштовним, швидким і зручним.

Як оформити пенсію онлайн?

Якщо ви хоч трішки дружите з інтернетом, комп’ютером або хоча б смартфоном, то розібратися буде легше. Адже існують доволі прості, в тому числі, відеоінструкції щодо того, як оформити пенсію дистанційно. Тобто подати заяву на призначення пенсії можна не виходячи з дому. Для цього потрібно мати кваліфікований електронний підпис і скан-копії документів. Далі необхідно зробити такі кроки.

  1. Зайти на вебпортал електронних послуг ПФУ (за посиланням: portal.pfu.gov.ua).
  2. Обрати вкладку «Заява на призначення пенсії».
  3. Ознайомитися з інформацією і перейти за посиланням «Вхід».
  4. Авторизуватися за допомогою КЕП і увійти в особистий кабінет.
  5. У розділі «Щодо пенсійного забезпечення» обрати «Заява на призначення пенсії», надати згоду на дистанційне інформування. Після цього натиснути «Продовжити» і обрати необхідний тип пенсії.
  6. Заповнити анкету і надати згоду на обробку персональних даних.
  7. Прикріпити скан-копії документів. Перевірити вірність усієї інформації.
  8. Підписати заяву за допомогою КЕП і надіслати її, натиснувши «Підписати і відправити у ПФУ».

В ідеалі інформація про призначення або непризначення пенсії має бути надана не пізніше, ніж через 10 днів після подачі заяви. Стан її обробки можна відстежувати.

Внутрішньо переміщені особи: термін не має значення

Майбутні пенсіонери зі статусом внутрішньо переміщеної особи (ВПО), окрім іншого, мають також надати довідку про відповідний статус. Але звертатися такі особи можуть до будь-якого територіального органу ПФУ на підконтрольній частині України.

Не виключено, що багато які переселенці могли втратити документи про стаж і зарплату. Тут у пригоді будуть, насамперед, відомості із згаданої системи персоніфікованого обліку, а також електронні трудові книжки. Останні два роки триває так звана цифровізація. Відділи кадрів на підприємствах сканують трудові книжки своїх працівників і підв’язують ці електронні документи до Єдиного державного реєстру застрахованих осіб. Таким чином, ці дані автоматично стають доступними для працівників ПФУ разом з вже означеними даними персоніфікованого обліку. Оцифрувати свою трудову книжку людина може і самостійно. В такому разі у ПФУ вже точно будуть всі відомості про стаж як до, так і після 2004 року. Навіть якщо потім людина загубить свої паперові документи, то право на пенсію залишиться на підставі заздалегідь зареєстрованих електронних документів.

Додамо, що 20 березня 2023 року Верховна Рада ухвалила зміни до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», що дозволяють призначати пенсії переселенцям заднім числом. Припустімо, мешканці тимчасово окупованих територій або територій, де ведуться бойові дій, не можуть вчасно звернутися по призначення пенсії до органів ПФУ. Навіть якщо такі особи пропустять встановлений законом тримісячний термін подання відповідної заяви, пенсію їм все одно призначать з дати виникнення права. Тобто такі люди нічого не втрачають: гроші доплатять, але пізніше, коли можливість оформити пенсію все-таки з’явиться.

Втім, за умови доступу до інтернету на окупованих територіях та наявності КЕП, люди по той бік лінії фронту теоретично можуть подати заяву до ПФУ дистанційно. Однак тут складність постає не лише з призначенням пенсії, але і з її виплатою.

Особи, які виїхали за кордон: нові можливості чи ризики?

Схожа ситуація і з тими, хто виїхав за кордон. Раніше для оформлення пенсії потрібно було звертися до ПФУ особисто. Більше того, людина, яка перебуває за кордоном, в теорії не має права отримувати пенсію, якщо інше не передбачено міжнародними угодами. Втім, люди, які виїхали за кордон і вже отримували пенсію на банківську картку, так і продовжують її отримувати. Той, хто ще не на пенсії, так само може теоретично скористатися порталом електронних послуг ПФУ і подати заяву на призначення пенсії онлайн.

Якщо ж людина вирішила залишитися за кордоном на постійній основі і досягла пенсійного віку, то спочатку треба розуміти, чи укладала Україна з цією країною пенсійну угоду. Якщо така угода є, то треба дивитися на її умови. Інколи частину пенсії призначає нова країна проживання, а частину – стара. Інколи за запитом нової країни пенсію призначає і виплачує Україна. В деяких випадках пенсія призначається за новим місцем проживання. Все залежить від конкретної країни, бо міжнародні угоди в сфері пенсійного забезпечення з різними країнами мають різні умови. Може статися і так, що угоди немає. Тоді людина має виживати самостійно і не сподіватися на пенсію, яку начебто заробила в Україні.

Ще раз підкреслимо, за законом, виплата пенсії припиняється на весь час перебування пенсіонера за кордоном. Просто далеко не завжди органи ПФУ мають можливість легально довести, що людина в Україні не проживає. Тоді пенсія далі надходить на картку. Головне – час від часу гроші з картки витрачати, щоб виплату не призупинили до з’ясування обставин. Поновити її виплату дистанційно потім може буде доволі складно. Хоча 18 квітня 2023 року Кабінет Міністрів ухвалив постанову №328, яка має полегшити цей процес.

Пенсію можна буде поновити, надіславши з-за кордону листа до ПФУ. Окрім цього, згідно із зазначеною постановою, особа може подавати заяву про виплату (зміну способу виплати) пенсії або грошової допомоги через установи уповноважених банків в електронній формі з використанням КЕП разом з віддаленим відкриттям поточного рахунку. Тобто можливо без візиту до відділення банку відкрити платіжну картку через офіційний сайт або мобільний застосунок банку. При цьому при відкритті рахунку ідентифікація клієнта здійснюється банком шляхом відеоверифікації. Теоретично така можливість дозволяє дистанційно не лише оформити пенсію, але і відкрити рахунок в банку, куди вона має надходити. Втім, станом на кінець травня, норми зазначеної постанови ще не запрацювали, бо відповідний порядок ще має додатково затвердити правління ПФУ.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні