П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яРеабілітація після видалення міжхребцевої грижі

Реабілітація після видалення міжхребцевої грижі

Этот материал также доступен на русском языке
У хірургії видалення міжхребцевої грижі – найскладніший вид хірургічної операції, після якої потрібна тривала реабілітація. Головною метою є відновлення рухової активності, щоб повернутися до повноцінного життя.

У приватній клініці Адоніс проводять такі операції на хребті, оскільки працюють кваліфіковані хірурги з досвідом. Призначається комплексне обстеження – лабораторні аналізи, УЗД, КТ Київ та інші методи інструментальної діагностики.

Фактори, що впливають на розробку програми реабілітації

Післяопераційним відновленням пацієнтів займаються реабілітологи. Для кожного вони розробляють індивідуальну програму відновлення з огляду на низку факторів:

  • вік та вага;
  • спосіб життя;
  • наявність хронічних захворювань;
  • загальний стан після оперативного втручання;
  • складність операції та ін.

За посиланням https://adonis.com.ua/direction/reabilitacija/ представлено докладну інформацію про роботу реабілітологів, а також особливості відновлення після оперативного втручання.

Реабілітація після видалення грижі: етапи та особливості

Заходи з реабілітації спрямовані на відновлення кровотоку у м’язових тканинах та обміну речовин. Відновлення після видалення грижі на хребті може зайняти до одного року та залежить від дотримання пацієнтом лікарських рекомендацій.

Програма включає кілька етапів – ранній, пізній та віддалений, і для кожного є свої рекомендації та протипоказання.

Перший етап (ранній) триває приблизно два тижні і проходить у стаціонарі. Необхідно носити спеціальний корсет та приймати призначені лікарем лікарські препарати. Забороняється сидіти, піднімати важкі предмети вагою понад 3 кг, робити масаж та вправи із навантаженням на хребет.

Головним завданням є усунення набряклості після операції та больового синдрому. Це допоможе швидше відновитися та не допустити ускладнень.

Пізній ділиться на два етапи – від 2 до 6 тижнів (стаціонарно-амбулаторний) та від 6 тижнів до 2 місяців (амбулаторний). У першій половині слід пройти фізіотерапію, а потім додати вправи ЛФК та лікувальний масаж.

У цей період забороняється довгий час перебувати в положенні сидячи або стоячи, переохолоджуватися, займатися ЛФК без розминки, піднімати ваги від 5-7 кг. Віддалений також ділять на два етапи – від 2 до 6 місяців та після півроку.

До шести місяців слід продовжувати виконання фізіотерапії, лікувального масажу, вправ ЛФК, а потім пройти курс реабілітації на медичних тренажерах. Приватна клініка ADONIS для кожного пацієнта розробляє персональну програму відновлення з урахуванням сукупності факторів.

В результаті вдається відновити м’язовий тонус, еластичність м’язів та рухову активність за умови дотримання лікарських рекомендацій.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні