Чи можна їсти сир, на якому з’явилася пліснява?

Этот материал также доступен на русском языке

Сыр с плесенью
Існує думка, що коли на сирі з'являється пліснява, його в жодному разі не можна їсти, оскільки це може бути небезпечним для здоров'я.

Чи відповідає це твердження насправді, розповідає лікар-дієтолог Олексій Парамонов:

«У дорогих європейських сирах використовують окультурені види дикої плісняви. Очевидно, дика пліснява сама по собі шкоди не завдасть.

Інша річ, якщо вона пошкодила м’які та напівтверді сири: можливо, вона прийшла не сама, а зі шкідливими бактеріями.

Наприклад, нещодавно в Італії був великий спалах дуже неприємної інфекції, – лістеріозу, що поширилася з культурним пліснявим сиром «Горгонзола», умови зберігання та виробництва якого були порушені.

Щодо твердих сирів, то їх цілком можна обрізати «в межах здорової тканини» і їсти: бактерії в них розмножуватися не можуть».

Порада

Майте на увазі, невелика порція будь-яких горіхів, з’їдених щодня, допомагає знизити рівень холестерину в крові.

Facebook
X (Twiiter)
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
купити ноутбук Львів, ціни в Україні

Перейти на українську версію сайту?