Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЧи можна їсти сир, на якому з'явилася пліснява?

Чи можна їсти сир, на якому з’явилася пліснява?

Этот материал также доступен на русском языке
Існує думка, що коли на сирі з'являється пліснява, його в жодному разі не можна їсти, оскільки це може бути небезпечним для здоров'я.

Чи відповідає це твердження насправді, розповідає лікар-дієтолог Олексій Парамонов:

«У дорогих європейських сирах використовують окультурені види дикої плісняви. Очевидно, дика пліснява сама по собі шкоди не завдасть.

Інша річ, якщо вона пошкодила м’які та напівтверді сири: можливо, вона прийшла не сама, а зі шкідливими бактеріями.

Наприклад, нещодавно в Італії був великий спалах дуже неприємної інфекції, – лістеріозу, що поширилася з культурним пліснявим сиром «Горгонзола», умови зберігання та виробництва якого були порушені.

Щодо твердих сирів, то їх цілком можна обрізати «в межах здорової тканини» і їсти: бактерії в них розмножуватися не можуть».

Порада

Майте на увазі, невелика порція будь-яких горіхів, з’їдених щодня, допомагає знизити рівень холестерину в крові.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні