П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧи можна діабетикам їсти сухофрукти?

Чи можна діабетикам їсти сухофрукти?

Этот материал также доступен на русском языке
Сухофрукти – корисний для здорової людини продукт. Але для організму, ураженого цукровим діабетом, корисних солодощів немає .

Сухофрукти – корисний для здорової людини продукт. Якщо вони замінюють в раціоні кондитерські десерти і здобну випічку, організм отримує значно менше порожніх калорій, що призводять до появи зайвої ваги і надлишкового навантаження на підшлункову залозу.

У висушених плодах містяться вітаміни, нехай їх не так багато, як у свіжих. Мінерали залишаються практично повністю, є трохи клітковини, що в цілому робить продукт більш корисним у порівнянні з тістечками та печінками.

Але для організму, ураженого цукровим діабетом, корисних солодощів немає. Все, що змушує рівень глюкози різко підстрибувати, потребує кардинальних дій щодо його зниження.

Сухофрукти містять природні цукри. У порівнянні зі свіжими фруктами їх концентрація вище вп’ятеро. Причина в тому, що плід при висушуванні зменшується вп’ять разів через втрату вологи. Але інші речовини, в тому числі цукор, в ньому залишаються. Жменя родзинок із харчової цінності дорівнює великому грону винограду.

Незважаючи на ту користь, яку вони несуть організму, вживати сухофрукти при цукровому діабеті можна в дуже малих дозах.

Це пов’язано з тим, що у сухофруктах майже міститься рідини, тому підвищується концентрація цукрів і збільшується калорійність.

При розрахунку кількості дозволених плодів 20 г сухофруктів дорівнюють до 1 ХЕ (хлібної одиниці).

Допустимими в раціоні діабетика вважаються курага, чорнослив, інжир.

У середньому можна з’їсти 3-5 ягід, але заздалегідь кілька годин їх вимочують у воді, після чого промивають.

Родзинки та фініки при діабеті заборонені.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні