П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяНаші кулінарні традиції: обрядовий гречаний пиріг

Наші кулінарні традиції: обрядовий гречаний пиріг

Этот материал также доступен на русском языке
Культурна спадщина України постійно поповнюється, і включає вона також і нематеріальні цінності. У кожному регіоні країни є свої унікальні традиції та обряди.

Входять до переліку та самобутні кулінарні традиції.

Обрядовий гречаний пиріг

Яворівський пиріг – це ще одна страва, яка увійшла до нематеріальної культурної спадщини. Його випікають у різних районах Львова, проте є припущення, що його рецепт вигадали у селі Яворів. Цей великий гречаний пиріг традиційно готують на обрядові свята. Його подають зі сметаною, холодцем або борщем.

Інгредієнти:

  • пшеничне борошно – 550 грамів,
  • молоко – 250 грамів,
  • дріжджі пресовані – 30 грамів або сухі дріжджі – 6 грамів,
  • яйця – 2 штуки,
  • олія – 2 чайні ложки,
  • картопляне пюре – 1,5 кілограма,
  • гречана цибуля ріпчаста – 5 штук,
  • цукор, сіль, перець чорний і сало – за смаком.

Приготування

  • Відварити картопляне пюре та гречану кашу.
  • Нашаткувати цибулю, обсмажити її в олії або на салі.
  • Змішати цибулю з гречкою і товченою картоплею, посолити і поперчити.

Замісити тісто для пирога.

  • Пресовані дріжджі підсипати ложкою цукру і дати їм розійтися. При використанні сухих дріжджів додати їх в борошно і перемішати.
  • Замісити некруте тісто з борошна, молока, дріжджів, щіпки солі, цукру та одного яйця.
  • Додати масло або розтоплене сало, вимісити тісто як на вареники.
  • Накривши тісто рушником, поставити в тепле місце, щоб виросло.

Коли тісто підросте, пом’яти його.

  • Розділити навпіл і кожну половину знову розділити на дві частини – одну трохи більшу десь на 2/3, другу – трохи меншу розміром 1/3.
  • З тіста більшого розміру розкотити коло на дно круглої форми, щоб воно загиналося на борти.
  • З меншої частини тіста зробіть коло вгорі пирога.

Форму змастити і обсипати борошном. Викласти на дно форми велике коло тіста, щоб краї трохи звисали. Проколоти тісто виделкою і наповнити начинкою з гречки, картоплі та цибулі. Начинку утрамбувати, накрити меншим колом і защепити краї. Проколоти виделкою ще раз зверху і змастити збитим яйцем.

Випікати пиріг при температурі 190-210 градусів близько години до рум’яної скоринки.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні