Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯкої дієти лікарі рекомендують дотримуватися при підвищеному холестерині

Якої дієти лікарі рекомендують дотримуватися при підвищеному холестерині

Этот материал также доступен на русском языке
Холестерин – ліпопротеїни низької щільності – збільшує ризик інфаркту або інсульту, а також інших серцево-судинних ускладнень.

Підвищують рівень холестерину куріння, надмірну вагу, переїдання, недостатню фізичну активність, неправильне харчування, порушення роботи шлунка та деякі ендокринні порушення.

Де найбільше «шкідливого» холестерину

Найбільше шкідливого холестерину знаходиться в жирах тваринного походження. Під час приготування їжі потрібно виключити смажені страви. Продукти краще варити, тушкувати, запікати чи готувати на грилі. Перед приготуванням з м’яса потрібно зрізати весь зайвий жир, з курки – шкірку. Під час дієти для зниження холестерину потрібно їсти 5 разів на день приблизно кожні 3-4 години.

Що треба виключити з раціону

З раціону потрібно повністю виключити гусака, качку, свинину, баранину та всі частини туші, в яких міститься велика кількість сала, а також печінка, нирки, легені, язик та мізки. Шкідливі жири також містяться у шинці, сосисках, ковбасі, м’ясних консервах та копченостях. Не варто вживати ікру риб, шпроти, жирну річкову рибу, кальмари та восьминоги.

Найгірше джерело холестерину

Однак найгірше джерело холестерину – маргарин, який міститься у випічці та фаст-фуді. Не принесуть користі жирні молочні продукти: сир, сметана, сири, масло. Краще включити до раціону кефір і молоко, йогурт, знежирений сир. Обмежте вживання яєць до трьох штук на тиждень.

Як зменшити кількість холестерину в організмі

Щоб зменшити кількість холестерину в організмі, корисно їсти хліб із борошна грубого помелу та макарони із твердих сортів пшениці. Вони містять рослинні волокна, які пов’язують холестерин та виводять його з організму. Крім того, корисно включати до раціону рослинні жири та жир морських риб, який сприяє зменшенню холестеринових бляшок.

Нагадаємо, ми розповідали вам, які варення при яких захворюваннях корисні,  а також які продукти небезпечно їсти після закінчення терміну придатності.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні