П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯкі продукти небезпечно їсти після закінчення терміну придатності?

Які продукти небезпечно їсти після закінчення терміну придатності?

Этот материал также доступен на русском языке
Відкриваючи холодильник, ми часто знаходимо продукти, у яких закінчився термін зберігання. Не всі знають, що існує низка продуктів, які краще викинути, щоб не зашкодити здоров'ю. До таких продуктів належить незаморожена риба та фермерська кисломолочна продукція. Але є і продукти, які можуть зберігатися довше за вказані на упаковці терміни.

Про це розповіли лікарі-дієтологи, передає Ukr.Media.

Так, за словами фахівців, деякі молочні продукти можна вживати після закінчення терміну придатності. Якщо молоко цільне і воно почало бродити, його можна з’їсти у вигляді кислого молока. Кисле молоко може бути молоде, приємне на смак, а далі буде з кислинкою, але все одно людина не отруїться.

Аналогічна ситуація з кефіром. Молодий кефір матиме проносну дію, а міцніший – закріплюючу, – зазначають дієтологи.

Зовсім інша ситуація із натуральною кисломолочною продукцією. Куплені на ринку фермерський сир чи сметана довго не зберігаються і здатні викликати отруєння у разі вживання простроченого продукту. Те саме стосується свіжих сирів на кшталт моцарели, зазначили фахівці.

Вживання простроченої риби також може загрожувати наслідками. З рибою все складно, тут не варто ризикувати, якщо вона не заморожена. У рибі та морепродуктах дуже швидко з’являються токсини, буде важке отруєння. Навіть іноді буває, що термін придатності не минув, але неналежне зберігання може призвести до серйозних отруєнь, – попередили експерти.

Продукти у вакуумній упаковці та консерви мають запас за терміном придатності, але важливо дотримуватись усіх умов зберігання. Так, продукт у вакуумній упаковці має термін придатності, але, якщо він зберігався правильно, цей термін може бути збільшений на день-два. Те ж саме з консервами: якщо вони зберігаються три роки, то не страшно, якщо місяць ще полежать. Але іноді трапляється, що продукти зберігаються з порушеннями: наприклад, у вакуумній упаковці лежать у теплі. Не можна їсти консерви, які зазнали ударів, навіть у межах терміну придатності, — пояснили дієтологи.

М’ясо або курку можна покласти в морозилку, там вони збережуть свої властивості до півроку, але краще не класти їх на останніх термінах: невідомо, чи дотримувалися умови зберігання в магазині. Якщо вони не дотримувалися, м’ясо може зіпсуватись навіть у холоді, попереджають фахівці.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні