Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яРятуємо зір: коли варто звертатися до лікаря через відчуття "смітинки в оці"?

Рятуємо зір: коли варто звертатися до лікаря через відчуття “смітинки в оці”?

Этот материал также доступен на русском языке
З відчуттям стороннього тіла в оці стикався кожен. Найчастіше від неприємних симптомів позбавляють часте моргання або промивання очей водою.

Але якщо смітинка, незважаючи на ваші зусилля, як і раніше, завдає дискомфорту – потрібно звернутися до лікаря і з’ясувати причину проблеми. Про те, коли слід хвилюватися, розповілаофтальмолог вищої категорії Олена Парамончик.

Які травми бувають?

Найчастіше відчуття стороннього тіла в оці виникає при потраплянні на чутливі очні тканини різних дрібних частинок – вій, що випали, піщинок, вовняних ворсинок, мошок. У більшості випадків зазвичай допомагають промивання очей або витягання смітинки вручну.

Непоодинокими є травми і на виробництві, при недотриманні техніки безпеки: потрапляння в очі металевої або дерев’яної стружки, хімічних реактивів. Також сьогодні актуальними є і травми внаслідок вибухів, коли уламки скла або бетонна крихта можуть потрапити у вічі. У всіх цих випадках органу зору може бути завдано серйозної шкоди, тому необхідні термінова консультація і допомога лікаря.

Іншими причинами відчуття стороннього тіла в оці можуть бути неправильна експлуатація контактних лінз, мікротравми очних тканин, а також офтальмологічні захворювання (кератит, блефарит, кон’юнктивіт, синдром сухого ока).

Коли слід турбуватися?

Оболонка очного яблука дуже чутлива, тому при потраплянні смітинки в око відразу з’являються характерні симптоми. У той же час в залежності від місця і ступеня ураження, типу і розміру стороннього тіла, їх інтенсивність може змінюватися від ледь відчутного дискомфорту в оці до гострого болю.

Найбільш поширені і відносно «безпечні» ознаки наявності чужорідного тіла в оці – це різь, печіння, сльозотеча, світлобоязнь, почервоніння. Якщо домашні заходи не допомагають усунути смітинку і супутні симптоми, або додатково виникли сильні болючі відчуття, зниження зору, труднощі при розплющенні повіки, кровотеча з очних судин, необхідно терміново звернутися до офтальмолога, щоб виключити травми рогівки та очного яблука.

Крім того, тривале перебування стороннього тіла в оці може призвести до розвитку офтальмологічних захворювань, запалення внутрішніх оболонок ока та інших серйозних ускладнень аж до відшарування сітківки та сліпоти.

Як діагностують і лікують?

Щоб знайти джерело дискомфорту, офтальмолог проведе огляд і визначить, де саме проблема: на поверхні кон’юнктиви (сполучна оболонка між повікою та очним яблуком) або у тканинах очного яблука. Для цього зазвичай достатньо обстеження за допомогою щілинної лампи, але в деяких випадках потрібні УЗД або рентген ока.

Видалення стороннього тіла у легких випадках (коли смітинка знаходиться на поверхні ока) проводиться за допомогою вологої ватної палички або промивання кон’юнктивального мішка струменем води. Якщо смітинка вже знаходиться в оці якийсь час і встигла покритися епітелієм, її витягають пінцетом або медичною голкою.

Стороннє тіло з рогівки ока видаляють за допомогою спеціальних інструментів під місцевою анестезією. При ураженні порожнини ока необхідне хірургічне втручання. Після процедури пацієнту призначаються антибактеріальні краплі та мазі для запобігання інфекції.

 Що треба знати, щоб не нашкодити очам?

Для того, щоб попередити травми очей і потрапляння в них стороннього тіла:

  •  не торкайтеся і, тим більше, не тріть їх брудними руками;
  •  не підносьте пляшечки і тюбики з хімічними речовинами близько до очей;
  •  використовуючи побутову хімію, захищайте руки рукавичками, а потім ретельно мийте.

Як допомогти собі?

Якщо ви точно знаєте, що вам в око потрапила мошка або піщинка, то видалити її з ока самостійно можна кількома способами:

  •  протріть проблемну ділянку куточком чистої хустки або марлі;
  •  промийте око кип’яченою водою кімнатної температури за допомогою спринцівки або шприца без голки;
  •  опустіть обличчя в миску з водою і обережно, повільно поморгайте.

Ірина Лебединець

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні