П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаДачаКоли збирають шипшину і як її правильно сушити?

Коли збирають шипшину і як її правильно сушити?

Этот материал также доступен на русском языке
Шипшина – справжня панацея від багатьох хвороб. Вона має кровотворну дію, підвищує опірність організму до шкідливих впливів навколишнього середовища, прискорює загоєння ран і зрощення кісток, нормалізує роботу жовчного міхура та печінки, чудово бореться з авітамінозом та виснаженням. Тому, якщо ви стежите за своїм здоров'ям, обов'язково запасіться шипшиною.

Шипшину можна сушити на горищі або в спеціальних сушарках. Але для мешканців квартир більше підходить сушіння у духовці.

Як сушити шипшину в духовці?

Зібрані плоди шипшини потрібно попередньо перебрати, видаливши зіпсовані. Рівномірним невисоким шаром розмістити їх на деко і сушити в духовці при температурі +40-60 градусів приблизно 7-8 годин. За цей час плоди треба періодично струшувати та перевертати. Дверцята духовки краще не закривати до кінця, щоб випаровувалась волога, що утворюється.

Потім рекомендується відразу помістити гарячі плоди в дерев’яні або картонні герметично закриті ящики. Вважається, що шипшина має «пропотіти» 2-3 дні для досягнення потрібної кондиції. І тільки після цього сухі плоди очистити від чашолистків і помістити на місце зберігання.

Як зберігати шипшину?

Висушені плоди рекомендується зберігати в ємностях, що провітрюються, щоб шипшина не псувався. Краще використовувати матер’яні мішки. Зберігати в скляних банках теж можна, тільки закривати їх треба тришаровою марлею або пластмасовою кришкою з дрібними дірочками, щоб дихали плоди. Контейнери з висушеною шипшиною потрібно помістити в темне місце, щоб не руйнувалися вітаміни та не домішувалися сторонні запахи. Корисні властивості висушена шипшина зберігає протягом двох років.

До відома. Починати збір шипшини рекомендується з кінця липня по жовтень. Збирають зрілі, не ушкоджені хворобою плоди. Вони мають бути досить тверді, але вже забарвлені у яскраво-червоний або помаранчевий кольори. Збір плодів продовжують до настання заморозків, щоб не втратити частину вітамінів. Після збирання сушіння плодів краще почати одразу.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні